DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Lotus: Maldonado sokkal jobb, mint a róla kialakult kép

A Lotusnál nem értik, hogy miért viccelődnek egyre többen Pastor Maldonado tehetségével, hiszen a venezuelai pilóta hozzáállása sokkal jobban lenyűgözte őket, mint Romain Grosjeané.

Maldonado meglehetősen balszerencsés döntést hozott, amikor tavaly a küszködő Williamstől az akkor szárnyaló Lotushoz szerződött, hiszen a két csapat formája idénre szinte felcserélődött, így a venezuelai ismét a mezőny hátsó felében találta magát, csupán két pontot gyűjtve az egész év során. Emiatt idén is többnyire csak a baleseteivel tudta magát észrevetetni, és bár a Lotus főmérnöke, Alan Permane elismeri, hogy pilótájuk a kelleténél többször töri össze autóját, szerinte két versenyzőjük közül 2014-ben messze ő viselkedett érettebben.

„Pastorról szörnyen rossz képet alakított ki a külvilág. Oké, persze, olykor csinál butaságokat a pályán, de ami a hozzáállását illeti, ő az egyik legjobb versenyző, akivel valaha dolgoztam” - jegyezte meg az enstone-i veterán Permane, aki mellett már olyan pilóták is megfordultak, mint Nelson Piquet, Michael Schumacher, Fernando Alonso és Kimi Raikkönen. „Elképesztőek a visszajelzései, a higgadtsága, és hogy semmi nem tudja kizökkenteni.”

Dppi_00114012_628



„Nagyon-nagyon jó versenyző, és hihetetlen keményen dolgozik. Bármi is történjen, végzi a dolgát és megbirkózik a helyzettel. Hiszen a körülmények nagyon ritkán változnak meg egy varázsütésre, a bajból csak a fáradhatatlan munkával lehet kikeveredni. Ő pedig pontosan tudja ezt.”

„Persze nem titok, hogy hatalmas támogatást hoz a csapathoz. De éppen emiatt az ő helyzetében könnyű lenne dührohamot kapni, és mégsem, egyetlen egyszer sem fordult ez vele elő.”

Permane rámutatott, hogy Romain Grosjean érzelmeit sokkal nehezebb volt kezelni, hiszen a francia mindig többet követelt az autótól, mint amire az E22 képes lett volna.

„Ez nagyon is igaz, ebben mutatkozott meg Romain frusztrációja” - mondta. „Annyira szeretne jól teljesíteni, hogy olyan dolgokat kér, amire az autó nem képes. Ez mindig pénteken jelentkezik nála, szombatra aztán tudatosul benne a helyzet. De folyamatosan nagy lépést akar megtenni, és ahelyett hogy tizedeket próbálna faragni a köridőből, azt tűzi ki célul, hogy a legjobb tíz közepére kvalifikáljon, amire viszont egyszerűen nem képes az autója.”

Dppi_00114002_604

„Pastor nem válik frusztrálttá, neki ilyen a természete. Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy Romaint nagyon csalódottá tette a szezon. Ő folyamatosan sikereket akar, győzelmeket és bajnoki címeket szeretne, nekünk viszont egy borzasztó gyenge évünk volt.”

„Romain 2013 második felében vezetett igazán különlegesen, akkor ő volt az egyetlen, aki legalább egy kicsit tartani tudta a lépést a Red Bull-lal. Pastor viszont jobban birkózott meg az idei problémákkal. Nem arról van szó, hogy a sikeréhsége ne lenne elég nagy, csupán ezt ő más formában mutatja ki. Romainra rossz hatással vannak az ilyen helyzetek, miközben Pastor leül, végiggondolja a dolgokat, majd előáll egy listával arról, hogy szerinte mi mindent kellene kipróbálnunk.”

„Nekünk az a dolgunk, hogy kiszámítható autót adjunk Romain kezei közé, ezáltal sokkal többet ki tudnánk hozni belőle is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: