DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Beváltak a büntetőpontok? - Az FIA szerint nem

Az F1-es futamok egyik versenyigazgatója nem zárta ki annak lehetőségét, hogy némi módosításra lesz szükség az idénre bevezetett büntetőpontok rendszerében, hiszen túl keveset gyűjtött belőlük a mezőny.

Ezt az új negatív pontozást azért léptették érvénybe 2014-től, hogy elbátortalanítsa a versenyzőket a másokra veszélyes vezetési magatartástól. Az egyes pályán elkövetett vétségekért ugyanis idéntől a továbbra is kirótt szankciók mellé büntetőpontokat kaphattak a pilóták, és a szabály úgy szól, hogy aki 12 hónap leforgása alatt 12-t összegyűjt, az automatikusan egy versenyre szóló eltiltásban részesül.

Az első évben tíz pilóta, azaz majdnem a mezőny fele szerzett legalább egy büntetőpontot - a legtöbbel, öttel a jövőre is szerződéssel rendelkező Marcus Ericsson és Pastor Maldonado rendelkeznek, és bár az új idény kezdetével tovább gyarapodhat pontjaik száma, az eddigiek fokozatosan el is évülnek majd.

_74071377_gutierrez



 Íme a teljes lista a 2014-es büntetőpontokról:

Marcus Ericsson

5

Pastor Maldonado

5

Jules Bianchi

4

Kevin Magnussen

4

Jean-Eric Vergne

3

Valtteri Bottas

2

Adrian Sutil

2

Romain Grosjean

2

Sergio Perez

2

Esteban Gutierrez

1

13

Az FIA ugyan a szezon elején hangsúlyozta, hogy a rendszer célja nem a versenyzők sorozatos eltiltása lenne, sokkal inkább a balesetek megelőzése, de a nagydíjhétvégék egyik versenybírója, Garry Connelly így sem teljesen elégedett. Amikor arról kérdezték, hogy szerinte bevált-e a büntetőpontok ötlete, így felelt:

„Ebben nem vagyok biztos. Szerintem még érdemes lenne róla beszélnünk. Senki nem jutott el a 12 pont közelébe, ami egy versenytől való eltiltást eredményezne. Úgy gondolom, hogy át kellene még ezt néznünk” - válaszolta Connelly, aki gyakran tagja annak a négyfős bizottságnak, amely a büntetések kiosztásáról dönt.

Noha létezik egy lista arra, hogy milyen vétségért pontosan hány büntetőpont adható, a versenybírók látszólag rugalmasan kezelték a helyzetet, és nem minden alkalommal csapták ezt is hozzá az ítélethez. Lehet, hogy következetlenek voltak, de az sem kizárt, hogy egyszerűen a pilóták lettek idén törvénytisztelőbbek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: