DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Sauber: 19. nekifutásból sem lett pontszerzés

Abu Dhabiban sem sikerült a legjobb tíz közé kerülni, így megtörtént, amitől a Sauber rettegett: pont nélkül zárták a szezont, egy olyan csapat mögött, amely az utolsó három versenyen ott sem volt. Az istálló legrosszabb évét zárta az F1-ben.

A Sauber 1993 óta tagja a Formula-1 mezőnyének: az első tíz évben csupán a legjobb hat helyezett kapott pontot, mégsem fordult elő korábban sohasem, hogy nem szereztek egyet sem. Az elképesztően gyenge idényhez Adrian Sutil és Esteban Gutierrez működött közre, jövőre egyikük sem tarthatja meg ülését. A két versenyző a 15. és 16. pozícióban ért célba, egyedül a Caterhamet előzték meg – ugyanez érvényes a konstruktőri bajnokság végső sorrendjére is.



„Jó rajtot vettem. Utána Kevin Magnussen nekiment az autómnak, és számos pozíciót elveszítettem. Továbbra sem tudom megmondani, hogy az autóm megsérült-e, vagy sem” – magyarázta Adrian Sutil, miért végzett mindössze a 16. pozícióban. „Az incidens után próbáltam a maximumot nyújtani, hogy visszakerüljek a versenybe. De három kiállásos stratégiára kellett váltani, ami nem volt ideális. A tempóm sem volt jó, nehéz lett volna erősebb eredményt elérni. Végül szeretnék köszönetet mondani a mérnököknek és szerelőknek, akik az egész szezon során keményen dolgoztak.”

Esteben Gutierrez versenyét nem hátráltatta hasonló incidens. „A verseny során elejétől a végéig harcoltam. Sikerült tartanunk magunkat a két kiállásos stratégiához, ami meglehetősen agresszív volt. Az utolsó etapomban a lehető legtöbb kört kellett megtennem a gumikkal, ami működött. Minden körben hajtottam, ám ugyanakkor a gumikat is óvnom kellett.”

„Tipikus 2014-es eredmény a mai, ami egy hatalmas csalódás volt” – értékelt Monisha Kaltenborn csapatfőnök. „A csapaton belül mindenki keményen dolgozott, de nem tudtuk elérni az eredményeket, amiket kijelöltünk. Nem tudtunk pontokat szerezni, ami korábban még sosem történt meg az istállóval. Ennek sok oka van. De nincs értelme ujjal mutogatni. Le fogjuk vonni a következtetéseket, azután pedig a helyes lépéseket tesszük meg.”

Kaltenborn értékelte a versenyzőket is – az utolsó versenyeken Sutillal különösen elmérgesedett a kapcsolat, mivel a német versenyzőt állítása szerint szerződése ellenére cserélik le jövőre. „Külön köszönetet érdemel Esteban Gutierrez, aki öt évig volt a csapat része, az utolsó kettő során versenyzőként. Mindig hűséges volt a csapathoz. Adrian biztosan többre számított ettől a szezontól, akárcsak mi. A problémákkal, amelyek a C33-mal adódtak számára, nem tudta szállítani az eredményeket, amikre mi és ő vágytunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: