DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 16. vasárnap
F1

Nasr egy nagycsapat 3. autójára várt - hiába

Miután egyre reálisabb elképzelésnek tűnik az, hogy az F1-ben jövőre egyes csapatok három autót indítanak, egyre több és több vélemény lát napvilágot ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Minthogy a jelenlegi 11 istállóból nagy valószínűség szerint csak 9 éli túl a szezont, és másokat is anyagi problémák fenyegetnek, komolyan felmerült a lehetősége a harmadik autók, vagy akár az ügyfélautók bevezetésének. A sportág szereplői igen megosztottak ebben a kérdésben, a harmadik autókat (főleg a többletköltségek miatt) sokan ellenzik, az ügyfélautók bevezetése pedig a középcsapatok számára tűnik elfogadhatatlan megoldásnak.

haromauto_2



Az egykori csapatfőnök, a sportágat ma is közelről követi Flavio Briatore így nyilatkozott a kérdésről: „Ha négy-öt csapat három-négy autóval indulna, az teljesen átalakítaná az F1 képét. Pedig ha megnézzük a nézőszámot és a csapatok helyzetét, már most sem valami nagyszerű időszak ez az F1 számára. A pénzügyi modell rossz” – mondta Briatore az olasz Rai csatornának, hozzátéve, hogy ez nem Bernie Ecclestone hibája: „Már nem olyan nagy a hatalma, mint volt, szóval nem ő a főbűnös. Inkább a csapatok tehetnek róla.”

Bár egyes beszámolók szerint a megoldást a csökkent létszámra az jelentheti, hogy a Red Bull és a Ferrari jövőre három autót indít, hogy megmaradjon a 20 résztvevő, mások úgy gondolják, hogy erre nincs is feltétlenül szükség. Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója utóbbi táborba tartozik: „Úgy gondolom, hogy jövőre kilenc csapattal is jó bajnokságot lehetne rendezni, majd 2016-ban jön az amerikai istálló. Éppen ezért azt hiszem, hogy nagyon meg kell gondolnunk, mielőtt valami radikális lépést teszünk” – mondta Boullier, akinek aggályait a mercedeses Toto Wolff is osztja.

wolff_4_d

„Először is az infrastruktúrát kellene átgondolnunk, utána pedig a szabályokat. Kié lesz? Ki vezeti? Hogy szerezhet pontot? Annyi ilyen kérdés van, hogy nem nagyon látom megvalósíthatónak a dolgot” – mondta a világbajnok csapat egyik vezetője.

A jövőre a Saubernél versenyző Felipe Nasr egy érdekes dolgot árult el a harmadik autókkal kapcsolatban: úgy tűnik, hogy a GP2-ből érkező brazil egy nagycsapat harmadik autóját szerette volna megszerezni. „Nagyon korán elkezdtünk dolgozni a 2015-9s éven, de aztán sokat vártunk, hogy kiderüljön, lesznek-e harmadik autók” – mondta Nasr a brazil Estadónak. „Aztán kiderült, hogy nem lesznek, így kerültünk a Sauberhez, akik a legjobb csomagot ajánlották.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: