DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
F1

"Azt érezzük, nem akarnak minket itt látni"

A Sauber csapatfőnöke úgy érzi, Bernie Ecclestone és az F1 nagyobb istállói összeesküvést szőnek, céljuk pedig az, hogy megszabaduljanak az anyagilag bizonytalan csapatoktól.

Bernie Ecclestone és a Formula-1 csapatai a Brazil Nagydíjon tárgyalni ültek le a kisebb alakulatok kérésére – ezek a Lotus, Force India és Sauber –, akik többet akarnak kapni a sportág üzleti bevételeiből. Ecclestone azonban leszögezte, az F1 tulajdonosai több pénzt nem fognak a csapatok rendelkezésére bocsátani, változásra csak akkor lehet esély, ha a nagyobb alakulatok lemondanak saját jussuk bizonyos részéről. A megbeszélésen azonban nem sikerült megegyezésre jutni.



Azóta Ecclestone egy sajátos javaslattal állt elő, a csapatok részére ugyanis kettő különböző bajnokságot indítana el. „Tudják, mit mondtak nekem a megbeszélésen? ’Mi vagyunk a konstruktőrök’, ezt mondták. Én meg válaszoltam nekik, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy konstruktőrök legyenek” – árulta el Ecclestone a német Sport1-nek. Ezért külön bajnokságot írna ki a saját konstrukciót építő Ferrari, Red Bull, McLaren, Mercedes és Williams számára, és egy másikat a kisebb csapatoknak, akik a konstruktőrök egy évvel korábbi autóival és régebbi motorspecifikációval indulhatnának.

Monisha Kaltenborn, a Sauber főnöke azonban úgy látja, Ecclestone és a nagyok célja épp ellentétes azzal, hogy nekik segítsenek. „Úgy tűnik, hogy néhány ember azt szeretné, csak négy-öt név maradjon itt. Olyan elképzeléseket ajánlanak nekünk, hogy egyéves karosszériával és más motorokkal versenyezzünk, egy külön szériában – ezzel céljuk lehet” – idézi Kaltenborn szavait a BBC Sport.

„Nem tudom, hogy kinek a célja ez, de tény, hogy nem folytatódhat így. Mi nem így akarunk dolgozni, és nem is tudunk. Minél több ilyen fajta ötlet merül fel, mi hárman annál jobban azt érezzük, nem akarnak minket itt látni, és talán egy egészen más útra akarják terelni a sportot” – zárta borús jóslatát a csapatvezető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: