DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

A Ferrari három versenyt szeretne az USA-ban

Marco Mattiacci csapatfőnök meglepő ötlettel állt elő: szerinte az F1 bevételeit akkor lehetne igazán megnövelni, ha nem kevesebb, mint három alkalommal utaznának el az Egyesült Államokba.



Mattiacci javaslata – az olasz szakember korábban a Ferrari észak-amerikai divíziójának feje volt – a kisebb és nagyobb csapatok közötti, Formula-1 költségeit illető vitához kapcsolódik. Mattiacci korábban már beszélt arról, hogy nem a nagycsapatokhoz befolyó jogdíjakból kellene elvenni, hanem a sportág összbevételét növelni, amelyből így nagyobb rész juthatna a kisebb alakulatoknak is. Ezt úgy valósítaná meg, hogy a világbajnokság háromszor is versenyezne az Egyesült Államokban, ahol a motorsport ezen formája igazán sosem tudta megvetni a lábát.

„Egy plusz versenyt szeretnék az Egyesült Államokban. Három versenyt akarok az USA-ban” – állt elő merész elképzelésével Mattiacci, aki mindenképpen nagyobb fantáziát lát az országban, mint azt a múltbéli tapasztalatok bizonyították. „Ez az én javaslatom, mert az amerikai piac képes arra, hogy bevételeket generáljon, szponzorokat vonzzon. Ha több a bevétel, akkor már lehet arról beszélni, hogy több csapat kapjon belőle. Továbbra sem tudom, mi az a kritikus tömeg, amelyre a küszködő csapatoknak szükségük van, mennyi pénz kell ahhoz, hogy sikeresek legyenek, vagy tartósan az F1-ben tudjanak maradni.”

„Ötvenmillió, százmillió? Nem tudom, az üzleti modelltől függ, amit alkalmazni akarnak.” Mattiacci egyúttal rávilágított arra is, miért tartja kulcspiacnak az Egyesült Államokat. „Egy olyan céget képviselek, amely eladásainak 30 %-a az Egyesült Államokban történik, ezért számomra az a legfontosabb, hogy egyre sikeresebbek legyünk az Államokban.”

Mattiacci támogatóra is talált Vijay Mallya személyében – a Force India csapatfőnökének hazai futama nemrég bukott meg. „Tudjuk, hogy az Egyesült Államok egy hatalmas kontinens, és egynél több versenyt bírna el” – tett földrajzilag nem feltétlenül pontos megállapítást az indiai vezető. „A motorsportnak nagy kultúrája van ott, a Nascar, Daytona, Indy 500. Úgy értem, a motorsport nagyon, nagyon népszerű arrafelé, ezért nincs oka, hogy az F1 ne lenne hasonlóan felkapott, és ne gyűjtene sok rajongót azon a kontinensen. Ha ennyire sok versenyt rendeznek az európai földrajzi régióban, amennyit, akkor egy vagy két futam az USA-ban aligha elég.”

1982 az egyetlen év, amikor három nagydíjat is tartottak az Egyesült Államokban: Long Beachen, Las Vegasban és Detroitban, azóta viszont volt példa olyan időszakra is, amikor a Formula-1 hosszú éveket hagyott ki. Legutóbb Las Vegas visszatéréséről lehetett pletykákat hallani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: