DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Andretti a dupla pontos szezonzáró mellett teszi le voksát

Az 1978-as F1-es világbajnok nem tartja ördögtől való ötletnek az Abu Dhabiban rendezett szezonzárón osztott dupla pontokat, szerinte ezt a rendszert pont az Egyesült Államokban értik igazán.

Az idei szezon egyik legtöbbet vitatott szabályváltozása az volt, hogy a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon minden helyezésért dupla pont jár, így az elviekben vesztes pozícióban lévő pilóta egyértelmű esélyesként pályázhat a címre a rivális betlije esetén. Könnyen lehet ugyanis, hogy az év végi elszámolásnál Hamilton hiába rendelkezne 11, Rosberg pedig öt győzelemmel, a német lenne a világbajnok, az események szerencsés összjátéka esetén. Mario Andretti, az USA Nagydíj egyik nagykövete egy vállrándítással elintézte a dolgot: „Talán az amerikai rajongók az egyetlenek, akik megértik ezt, épp a NASCAR miatt. Trükkökről beszélünk, de elég megnézni, mi folyik abban a sorozatban – majdhogynem nevetséges” – mosolyodott el a korábban Lotussal címet nyerő Andretti.



A Forma-1 utolsó amerikai világbajnoka arra értette mindezt, hogy a sportági szervezet idény változtatta meg a bajnokságról döntő Chase-szakasz rendszerét, mégpedig úgy, hogy a 10 verseny helyett most már 3-3 után kiesik négy versenyző a Sprint Kupáért folytatott küzdelemből. Így eshetett meg, hogy a hatszoros győztes Jimmie Johnson, Kyle Busch és Dale Earnhardt Jr. sem harcolhat a végső győzelemért, míg a futamgyőzelemmel nem rendelkező Ryan Newman az esélyesek között szerepel.

„Ez az, aminek látszik” – említette Andretti. „Az Abu Dhabiban szerezhető dupla pontokkal csak remélni tudjuk, hogy nem ez fogja eldönteni a világbajnokságot, pont azért, mert mindig ott lenne egy csillag az illető neve mellett. De egyébként, akkor is ő lesz a bajnok, ha így történik majd. Bárhogy nézzük, valaki örülni fog, valaki pedig szomorú lesz a végén. Ha második vagyok, és emiatt tudnék győzni, természetesen örülnék, de ha emiatt veszítenék, minden bizonnyal utálnám a szabályt” – tette hozzá a 74 éves világbajnok.

Lewis Hamilton 17 ponttal vezet Nico Rosberg előtt, de nem biztos, hogy csak a pályán történtek fogják eldönteni a világbajnokság végkimenetelét, lévén mindketten szenvedtek már idén az ezüstnyíl megbízhatósági problémái miatt. Ennek ellenére Andretti úgy véli, bárki is kerül ki győztesen a játékból, az idei szezon így is, úgy is emlékezetes marad. „Lenyűgöző lesz, hiszen mindketten megérdemlik a bajnoki címet, nekünk pedig erre kell emlékeznünk. Senki sem fogja leszegett fejjel elhagyni a pályát, hiszen fantasztikus munkát végeztek. Igaz, hogy a dupla pontok trükkösnek számítanak, de mindenki számára egyformán adott a lehetőség, hogy éljen vele.” Andretti azt is kifejtette, milyen hatással van mindez a Forma-1-re. „Vajon segít a széria megítélésén?” – tette fel a kérdést. „Minden bizonnyal igen, elég csak megnézni milyen párbeszéd alakult ki miatta. Ez alapján nem lehet túl rossz” – fejtette ki véleményét az egykori kiválóság.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: