DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
Egyéb

Hogyan kezeljük az alvászavart? 3 tipp a nyugodtabb éjszakákért

A mai felgyorsult világban jóformán nincs semmi meglepő abban, ha valaki azt mondja, hogy gondjai vannak az alvással. Sajnos ez napjainkban mondhatni “népbetegségnek” számít, ami viszont igazán megdöbbentő, hogy csak az esetek nagyon kis százalékában okozza szervi probléma.

A kiégés is okozhat alvászavart?

Igen, sőt ez a burnout egyik fő tünete. A testi, lelki és mentális kimerültség ugyanis nemcsak abban nyilvánulhat meg, hogy elegünk lesz mindenből, és a korábban örömet okozó feladatok is nyűggé válnak, hanem jelentkezhet koncentrációs zavar, gyakori fejfájás, reflux, rossz közérzet formájában is.

Az alvásprobléma kezelése során tehát nagyon fontos megtalálni a kiváltó okot, ami az esetek többségében pszichés eredetű, és ezen belül is gyakran a kiégés. Ebből az irányból kell tehát megközelíteni a dolgot.

Kezeljük magát a kiégést!

Ha az alvászavar hátterében a burnout áll, akkor értelemszerűen ennek a kezelésével az éjszakai pihenésünk problémája is megoldódik. A kiégést enyhe esetekben még saját magunk is tudjuk orvosolni, a súlyosabb formái viszont már szakember segítségét igénylik, akár egy több hetes bentlakásos terápiára is szükség lehet. 

Ha még nem súlyos a helyzet, akkor kezdjük apró változtatásokkal. Tartsunk több szünetet a munkában, ilyenkor keljünk fel az íróasztaltól, sétáljunk, menjünk ki egy picit levegőzni, vagy mossuk meg az arcunkat hideg vízzel. Ha van egy olyan helyszín, ahová félre tudunk vonulni, egy öt-tíz perces meditáció is csodákra képes. 

swanlake.hu - 2023 szeptember - LinkMarketing - 7



Az ebédet sose kapkodva, pláne munka közben fogyasszuk el, hanem együnk nyugodt körülmények között. Hazaérve ne kezdjünk bele rögtön a házimunkába, vagy üljünk le a tévé elé, hanem mozogjunk egy kicsit; iktassunk be egy rövidebb edzést vagy egy “fejkiszellőztetős” sétát.

Hangolódjunk rá az alvásra!

Az elektronikus eszközök egyik hátulütője, hogy a legtöbben mértéktelenül használjuk őket. Ám az alvás minőségét nemcsak a készülék által kibocsátott kékes fény, hanem a tartalomfogyasztás is negatívan befolyásolja. 

Az esti órákban már ne olvasgassunk híreket (ezek amúgy is rengeteg felesleges stresszt okoznak), ne nézzünk pörgős akciófilmeket, és ne böngésszük a közösségi médiát sem. A legjobb, ha a hálószobából száműzünk minden ilyen kütyüt. 

A lefekvés előtti 1-2 órában töltsük az időt olvasással (a könyv semmiképp se a munkához kapcsolódjon), beszélgetéssel, zenehallgatással vagy akár naplóírással, rajzolgatással – lehetőleg a hagyományos módon, papírra, ceruzával.
 

Tegyük mindennapossá az esti meditációt!

A relaxáció és a meditáció különösen jó hatással van az alvásminőségre, ezért érdemes rendszeresen alkalmazni. Az interneten rengeteg vezetett meditációs gyakorlat van, a teljesen kezdők számára is. 

Ilyenkor nincs más dolgunk, mint elindítani a felvételt, és követni az ott elhangzó instrukciókat. Használjunk fej- vagy fülhallgatót, hogy kiszűrjük a zavaró környezeti hangokat. Ne keseredjünk el, ha elsőre nem sikerül teljesen ellazulni, némi gyakorlás után már menni fog.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: