DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Miért kellenek az idomok, és milyen idomok illenek a csepegtető szalaghoz?

Azt mondják, ha professzionális támogatást szeretnénk nyújtani kedvenc növényeink számára, akkor a csepegtető öntözést választjuk és ebben van némi ráció.

Az egy dolog, hogy célzott vízadagolást tesz lehetővé ez a locsolási forma, de arra nem is gondoltunk, hogy még spórolhatunk is a segítségével. 

Ez mind szép és jó, ám a megfelelő alkotóelemek nélkül egyik rendszer sem ér sokat. A csepegtető rendszerben például pont az egyes alkatrészek együttes munkája eredményez hatékonyságot. Cikkünkben most kifejezetten az idomokat vesszük górcső alá. 

 

A csepegtető öntözés pozitív hozadékai

A csepegtető öntözőrendszeren belül az egyes alkatrészek kapcsolódnak egymáshoz, s ezek összekötését többnyire speciális idomokkal tudjuk megoldani. Az AutomataÖntözőrendszer.com csepegtető szalag idomok kínálatában mindenféle produktum megtalálható. Ám mielőtt bemutatnánk ezeket a praktikus kellékeket, tisztázzuk, mire képes egy ilyen rendszer.

https-__automataontozorendszer.com_ - 2023 augusztus - Cikk3



A csepegtető locsolás során közvetlenül a növények gyökérzónájába juttatjuk a vizet, emellett a tápoldatok adagolását szintén megoldhatjuk. Ennek köszönhetően megfelelő lesz a talaj víz-levegő aránya, ami megsokszorozhatja a termést is. Arról nem is beszélve, hogy az öntözés során pénzt, energiát és vizet takarítunk meg. 

 

Milyen esetben érdemes csepegtető szalagot választani?

Valójában csövet és szalagot is választhatunk, de az, hogy melyik illik az elképzeléseinkhez, sok mindentől függ. A terület jellegétől, a növények típusától, a rendelkezésre álló vízmennyiségtől, stb. 

A cső és a szalag több dologban is különbözik egymástól, más módon helyezik el rajtuk a különféle nyílásokat, valamint a víz is más módon távozik belőlük. Míg a cső egy merev falú rendszer, addig a szalag egy lapos, üres, hosszú nejlon. 

A szalagot leginkább sík területen használják szívesen, amelyet az ültetés alatt telepíthetünk a síkfólia alá. A kukoricaföldeken például csak ezt a módszert preferálják. 

 

Az összekötőelemek jelentősége a rendszerben

A szalag idomok nem a méretükkel, sokkal inkább a kialakításukkal nyűgöznek le minket. Bármilyen automata rendszerről is van szó, idomok mindegyikbe kellenek. Lényegében ezek kötik össze az egyes elemeket. 

A csepegtető szalag idomokat elágaztatásra, toldásra és lezárásra egyaránt használhatjuk, továbbá a szalagokat a gerincvezetékekre csatlakoztathatjuk. Beszerezhetünk gumigyűrűs és menetes változatokat is. A csapos csepegtető idomok már abban segítenek, hogy szünetet tartsunk az egyes szakaszokon. 

Remélem, hogy most már te is megérted, a megfelelő idomok nélkül bármilyen minőségi rendszert is készülünk építeni, csupán félmunkát végzünk. Az öntözéstechnikában minél kisebb egy alkatrész, annál nagyobb szerep jut annak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: