DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 5. kedd
Egyéb

A minőségi feeder és picker botok jellemzői

A feeder botok és picker horgász pálcák vajon miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól? Milyen horgász módszer kivitelezhető a segítségükkel, és egyáltalán mi alapján a legjobb dönteni közöttük?

Ennek járunk utána máris a bejegyzés keretei között. Reményeink szerint nemcsak kedvet fogunk hozni a módszerekhez, hanem a kivitelezés kapcsán is adhatunk kézzelfogható tippeket. Úgyhogy vágjunk is a dolgok közepébe!

 

Milyen horgászmódszer kivitelezhető a feeder és picker botok segítségével?

Alapvetően a fenekező technikáról van szó. Aminek a lényege, hogy a felszerelés egy etetőkosárral van ellátva, amihez relatíve közel helyezkedik el a horogelőke és maga a horog. Így az etetésre érkező hal jó eséllyel elcsábulhat a csalira is.

Ha példának okáért a TackleBait.hu horgász webáruház feeder botok vagy picker botok szempontjából elérhető kínálatából választ valaki, akkor jó eséllyel a vízterület mederfenékhez közeli részeit fogja meghorgászni.

tacklebait.hu - 2023 május - LinkMarketing - 1A technika előnye, hogy ugyanúgy alkalmas a kistestű keszegek és kárászok megfogására, ahogyan a nagytestű pontyok, amurok vagy tokhalak szákba terelésére. Persze ehhez nem árt a minél tudatosabb botválasztás.

 

Mi mindenben mérhető a feeder és picker botok minősége?

Mindenekelőtt az anyagminőségben. Mindkét típusnál a bottest ideális esetben könnyű, ugyanakkor mégis strapabíró. Így kellő finomságot ad a felszerelésnek, de ha nagyobb halat akasztunk, akkor is lehet számítani az erőtartalékra.

Nemcsak a bottest, hanem a gyűrűk anyaga és kialakítása is döntő fontosságú. Ha a gyűrűkön könnyedén átfut a damil, az óriási előnyt jelent dobásoknál és fárasztás közben is. Lényeges paraméter még az akció is.

Ami azt jelenti, hogy terhelés hatására a pálca mely részei kezdenek el dolgozni. Ideális esetben a horgászbotnak nemcsak a legutolsó harmada, hanem csaknem az egésze segít a hal erejének felőrlésében.

 

Melyik kategória jelenthet előnyösebb választást?

Ez mindig annak a függvénye, hogy milyen halakat szeretnénk fogni, illetve milyen vízen horgászunk. Nagyvonalakban azt érdemes tudni, hogy a picker az érzékenyebb, a feeder a kicsivel vagy sokkal karakteresebb irány.

Ha mondjuk kisebb keszegekre, kárászokra horgászunk, a vízben nincsenek akadók, közelre dobunk, és vágyunk egy igazi finom pecára, akkor egy gerinces picker horgászbotnál jobbat nem is akarhatunk.

Más a helyzet viszont, ahogy növekszik a halak egyedsúlya, a vízterület nehézsége vagy a meghorgászni kívánt távolság. Így egyre inkább afelé lehet tendálni, hogy inkább a komolyabb, erősebb, gerincesebb pálcával lehetünk hatékonyak és eredményesek.

Úgyhogy leginkább ezeket a támpontokat javasolt mérlegelni. Aztán tetszés szerint lehet szűkíteni a keresést akár a gyártó, a dobósúly vagy a hosszúság alapján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: