DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Mit tegyél, ha túlzottan izgulsz érettségi előtt?

Talán nem mondunk újat azzal, ha eláruljuk, mindenki megküzd a vizsgadrukkal. Tudjuk, hogy ez cseppet sem vigasztaló, azonban jó tudni, hogy ebben az időszakban mindenki feszültebb, főleg, ha érettségi előtt áll.

Sok minden múlik azon, hogy a nagy napon oda tudod-e tenni magadat vagy sem. A kellemetlen érzést tehát muszáj megtanulni kezelni, hiszen nem az érettségi lesz az egyetlen ilyen helyzet az életedben. 

Ebben a cikkben segítünk leküzdeni a problémákat. Eláruljuk, hogy mit tehetsz, ha túlságosan izgulsz. 

 

Tényleg jó egy kis idegesség?

Sikerült végigmenni az összes Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzus tételen, fogalmon, teszten? Úgy gondolod, hogy elegendő tudást szedtél össze a kurzus segítségével és minden évszámot és földrajzi helyet, személynevet tudsz és ismersz, de még mindig túlzottan izgulsz? Ne aggódj, nem veled van a baj. Az biztos, hogy a jelentkezéssel és a kurzus elvégzésével sokat tettél azért, hogy mindennel tisztába kerülj. Ha izgulsz, az nem azt jelenti, hogy nem tudsz semmit.

https-__rubicon-mesterkurzus.com_ - 2023 április - Cikk2



Az idegesség tulajdonképpen a barátod. Ilyenkor a szív egyre gyorsabban dobog, izzad a tenyér, ami egyáltalán nem kellemes érzés, azonban természetes emberi reakció, ami csak átmeneti és viszonylag gyorsan elmúlik. Egy kis izgalom azonban növeli a teljesítményt, segít, hogy ráhangolódj, hogy kihozd magadból a legjobbat, hogy koncentrálj. Ilyenkor, ha a vizsgadrukk nem túl erős, akkor jóval összetettebb válaszokat tudsz adni, hiába akar a szíved kiugrani a helyéről. Az agyba jóval több vér jut, a stressz tünetei segítenek abban, hogy a fejed tisza legyen és tényleg arra válaszolj, amit kérdeztek.

 

Ne akarj mindent egyszerre!

Sokan esnek abba a hibába, hogy kihúzzák a tételt és mindenre egyszerre akarnak válaszolni. Ez se nem túl összeszedett, se nem túl praktikus megoldás. Fontos, hogy ne akard túlzásba vinni a dolgokat se a felkészülés, se a vizsga során. Amikor tanulsz, próbálj meg a legfontosabbakra emlékezni, a többi majd jön magától. Ha igyekszel túl sok információt magadba szívni viszonylag rövid idő alatt, akkor az agyad megtelik és nem tudod majd kihámozni belőle azt az egy dolgot, amire szükséged lehet. 

A vizsgán pedig ne akarj mindent felírni a lapra, hogy aztán majd azokról beszélsz. Csak vázlatot készíts, a legfontosabb pontokat gyűjtsd össze, így nem fordulhat elő, hogy mindent felolvasol. Jóval összeszedettebb leszel tőle, átgondolod a mondandódat és összefűzöd az egyes pontokat.

 

Ismétlés a tudás anyja!

Biztos hallottad már, hogy mennyire fontos átismételni mindent, amit korábban tanultál. Mindenképpen időben kezdd el az ismétlést, ne hagyd az utolsó napokra, olyankor amúgy is csak pánikolni fogsz, ha valamire nem emlékszel pontosan. Ez nem lesz se túl hatékony, se túl megnyugtató. Segíthet az, hogy csinálsz egy menetrendet, hogy mit és mikor akarsz átolvasni. Ez főleg a szóbeli előtt jöhet jól, amikor amúgy is sok tételt kell egyszerre fejben tartanod.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: