DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

Az adattárház munkálatok időtartamának csökkentése nyílt forráskódú technológiákkal

Manapság a Big Data területén hatalmas mennyiségű ügyféladat kerül felhasználásra, amelyeknek az összegyűjtése és az elemzése kihívás elé állítja a cégeket.

Ezeknek a problémáknak a leküzdésére nagyszerű megoldásként szolgál az EuroMacc egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég csapata által használt nyílt forráskódú Kafka üzenetküldő rendszer. A szakemberek a Hyper-X Billing számlázási rendszerük microservice alapú új verziójának fejlesztésénél alkalmazták, és olyannyira hatékonynak bizonyult, hogy nem volt szükség semmilyen fejlesztésre, és alig 10 perc alatt sikerült az ETL adattranszformációs technológiával PostgreSQL adatbázisba áttenni az adatokat.

A Kafka használatának előnyeiről részletesebben

A Kafka használata főként olyan rendszerek esetében előnyös, ahol a nagy áteresztőképesség és a méretezhetőség létfontosságú. Mivel minimálisra csökkenti a pont-pont integráció szükségességét az adatmegosztáshoz bizonyos alkalmazásokban, ezredmásodpercekre csökkentheti a késleltetést. 

Ez azt jelenti, hogy az adatok gyorsabban érhetők el a felhasználók számára, ami előnyös lehet a valós idejű adatok elérhetőségét igénylő felhasználási területek esetében, mint például az informatikai műveletek és az e-kereskedelem.



De olyan vállalatok számára is ideális lehet a Kafka, amelyek jelenleg nem rendelkeznek szélsőségesebb adatforgalommal. Az IoT (a dolgok internete) és a közösségi média platformok esetében ugyanis az adatok az idő múlásával exponenciálisan növekednek, és ez az adatmennyiség gyorsan túlterhelheti a vállalkozások által használt rendszereket.

Továbbá nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy a Kafka időrendi sorrendben is tárolja az adatokat, így lehetővé teszi a hibák egyszerűbb felkutatását és későbbi orvoslását. 

Natív integráció támogatása

A Kafka natív integrációs pontokat biztosít egy API összekötő hozzáadásával, amelynek köszönhetően az alkalmazások integrálhatóak harmadik féltől származó megoldásokkal, más üzenetküldő rendszerekkel, és régebbi alkalmazásokkal akár előre beépített pontokon vagy nyílt forráskódú eszközökön keresztül.

Végül nézzünk meg egy konkrét példát!

Vegyünk példának egy céget, amely eseményalapú szoftverarchitektúrára vált, hogy több automatizálást, több nyomon követést és gyorsabb szállítást biztosítson! Noha ennek a végpontok közötti megvalósítására sok tényezőre van szükség, a kommunikáció az események továbbításának és feldolgozásának alapja. 

A Kafka pedig ezt elosztott módon teszi lehetővé. A segítségével az anomáliák a manuális folyamattal ellentétben valós időben észlelhetőek és kezelhetőek, és betekintést nyújt abba, hogy a termék hol tart pontosan a gyártási folyamatban, és hogyan történik ennek az összeszerelése, a tesztelése és a szállítása.

Tehát összefoglalva kijelenthető, hogy a Kafka lényegében úgy működik a folyamatban, mint az ember testében az agy. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: