DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

A rettegett gyomorcsavarodás: hogyan ismerjük fel, hogyan segítsünk kutyánknak?

Mindenkit aggodalommal tölt el, hogy szeretett kedvencének bármi baja eshet. Mégis érdemes tisztában lenni azzal, hogy az egyes tünetek milyen betegségeket jelezhetnek, s mikor várhatjuk a javulást, illetve mikor érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Megelőzhető a gyomorcsavarodás?

Ez egy igen nehéz kérdés! Egészséges, kiegyensúlyozott táplálással, a Petissimo minőségi kutya gyógytápjainak választásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy olyan állapotát őrizzük meg kedvencünknek, amely a legideálisabb minden helyzetben, ami aktuálisan felmerül. Ugyanakkor még az állatorvos sem tudja teljes biztonsággal megmondani ennek a problémának a kiváltó okát.

petissimo.hu - 2022 július - LinkMarketing - 5



Gyakori tanács, hogy nagy adag étel és ital fogyasztását követően, ha lehet, akkor ne szaladgáljon az eb, de a valóság az, hogy nagyon sokszor ez semmilyen gondot nem okoz náluk. Ugyanakkor ezt megfogadva elkerülhetünk egy olyan helyzetet, ami megnöveli a gyomorcsavarodás esélyét.

Egyes kutyafajtáknál is gyakrabban fordul elő ez a betegség, például a dobbermanok, bullmasztifok, a leonbergik, a berni pásztorok, a cane corsok, a németjuhászok és az agarak is többször esnek áldozatul neki, mint más fajtájú ebek. Náluk megfontolandó a műtéti megelőzés is, ami nőstények esetében az ivartalanítással egyszerre megvalósítható és egyszerű rutinműtét, amely során a hasfalhoz rögzítik a gyomrot, ami így nem tud megcsavarodni.

Egyáltalán hogyan történik a gyomorcsavarodás?

A kutyák fizikai felépítése okozza a helyzetet, ugyanis a gyomruk a hasüregben gyakorlatilag lóg, s a tengelyén szó szerint át tud lendülni és meg tud csavarodni. Ilyenkor a gyomorban természetesen is keletkező gázok bennrekednek és nem tudnak távozni. Ennek hatására a has elkezd felfújódni, nagyon komoly kínokat okozva ezzel a kutyáknak.

Talán nem is lehet kérdés, de mindenképpen fontos kihangsúlyozni, hogy ez az a helyzet, amikor azonnal rohanni kell az orvoshoz, hiszen minél előbb műtéti beavatkozásra van szükség, a kutya életének megmentése érdekében.

Mikor gyanakodjunk arra, hogy gyomorcsavarodással állunk szemben?

A legelső jel az, hogy a kutya furcsán, nyugtalanul kezd el viselkedni. Erre egyébként is mindig figyeljünk oda, hiszen ezzel jelzik számunkra, hogy nem érzik jól magukat. Ilyenkor elképzelhető, hogy nyüszít, habzsolja a füvet, savat hány, s a nyugtalansága egyre csak fokozódik. 

Ha ezután azt is észrevesszük, hogy a has kezd felfúvódni, akkor azonnal indulni kell, s érdemes már útközben, előre jelezni az érkezésünket, hogy az azonnali műtétre már készen álhassanak a szakemberek. Az ideális úticél az állatkórház lesz, hiszen ott minden segédeszköz és segítség rendelkezésre áll a sürgősségi beavatkozás elvégzéséhez. 

Amennyiben sikerül időben megkapni a szükséges segítséget, akkor az állat túlélési esélyei kedvezőek lesznek, de ehhez valóban egy percet sem szabad elvesztegetni!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: