DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
Egyéb

A Kia EV6 a 2022-es Év Autója

A Kia EV6 nyerte el a 2022-es Év Autója címet, a világ egyik legjelentősebb szakmai elismerését a 22 európai ország 59 szakújságírójából álló zsűritől.

A Kia EV6 hatvan 2021-es újdonság között került az Év Autója döntőseinek mindössze héttagú listájára, amelyet a zsűri tagjai novemberben állítottak össze. Az, hogy a héttagú listán hat tisztán elektromos hajtású modell szerepelt, kiválóan jelzi az elektromos hajtásmód egyre nagyobb fontosságát és jelentőségét az új, fenntartható mobilitás felé vezető úton.

kia-ev6-ev-autoja-2



Az EV6 összesen 279 ponttal győzedelmeskedett, a második helyen a Renault Mégane E-Tech (265 pont), a harmadikon pedig a Hyundai IONIQ 5 (261 pont) végzett. A Peugeot 308-as 191, a Škoda Enyaq iV 185, a Ford Mustang Mach-E 150, and Cupra Born pedig 144 pontot szerzett a szavazáson.

Frank Janssen, az Év Autója zsűrijének elnöke elmondta: "Örömteli meglepetés a Kia EV6-ot győztesként látni. Éppen ideje volt már a Kia, és a teljes cégcsoport által nyújtott teljesítmény elismerésének, hiszen rendkívül kitartóan és alaposan dolgoztak ezen az autón. A Kia által mutatott fejlődés üteme valóban elképesztő.”

Jason Jeong, a Kia Europe elnöke így kommentálta az EV6 sikerét: “Óriási elismerés és öröm számunkra a 2022-es Év Autója díj. Az EV6 az első Kia, amely e cím büszke birtokosa lehet. Az EV6 ugyanakkor más miatt is különös jelentőséggel bír, hiszen már tervezési folyamatának legelején határozott célokat fogalmaztunk meg vele kapcsolatban: legyen élvezetes a vezetése és legyen kényelmesen használható. Ugyanakkor kínáljon valós használati körülmények között is komoly hatótávolságot ultragyors tölthetőséggel, tágas, jól felszerelt utastérrel, és különleges vezetési élménnyel. Az EV6 izgalmas előfutára mindannak, ami a Kia folyamatosan fejlődő elektromos kínálatában érkezik már hamarosan.”

Kifejezetten elektromos hajtásra tervezett műszaki alapok

Az EV6 a Kia első, tisztán elektromos hajtású modellje a márka kifejezetten ilyen hajtásmódra konstruált globális moduláris padlólemezén, az E-GMP-n. Az E-GMP alapjai lehetővé teszik a korábbi, alapvetően belső égésű hajtásláncokhoz konstruált elektromos modellekre jellemző kompromisszumok elkerülését. Az E-GMP-nek köszönhetően az EV6 kategóriájában kiemelkedően tágas utasteret kínál hosszú, akár 528 km-es hatótávolság és 800 V-os ultragyors tölthetőség mellett. Így az akkumulátorcsomag mindössze 18 perc alatt is 10-ről 80%-ra telíthető.

Magas színvonalú műszaki tartalmának jelzéseként a Kia modelljei közül az EV6 született elsőként a márka új formafilozófiája, az ’egyesült ellentétek’ jegyében. A friss formanyelv a természet és az emberi lét ellentéteiből meríti inspirációit, középpontjában pedig az az új vizuális identitás áll, amely pozitív erőket és természetes energiákat generál a határozott vonalú formaelemek és a plasztikus térformák kontrasztja révén.

A 2022-es Év Autója cím a legfrissebb az EV6 által tavalyi bemutatása óta begyűjtött elismerések hosszú sorában, a 2022-es “Év Ír Autója”, a What Car? “Év Autója”, a TopGear.com “Év Crossovere 2021”, az “Év Német Prémiumautója 2022”, és az új “2021/2022 Legjobb Autói” díj megosztott első helyezése után.

Az EV6 az első annak a hét, tisztán elektromos hajtású modellnek a sorában, amelyeket a Kia 2026-ig tervez bemutatni, és kulcsszerepet játszik a márka terveiben is, amelyek alapján a Kia világszinten is a fenntartható mobilitási piac vezető szereplőjévé kíván válni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: