DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Hogy lehet eljutni az F1 esport-bajnokságába?

Októberben elkezdődött az F1 esport legizgalmasabb időszaka. 2021. október 13-án rajtolt el az ötödik évében járó Pro Championship versenysorozat a világ leggyorsabb pilótáival.

Szeretnél te is F1-es esportoló lenni? Szeretnél te is jövőre együtt versenyezni Bereznay Danival (McLaren), Sipos Patrikkal (Alpine) és Szabó-Kónyi Bencével (Ferrari)? Elhivatott vagy? Csapatjátékos? Teljesítményorientált? És tudsz napi több órát gyakorlással tölteni?

Tarts velünk, és a 2021-2022 évad F1 Esport Series eseményein keresztül bemutatjuk nektek, hogy milyen megmérettetésen megy keresztül az, aki végül bekerül a legjobb 30 pilóta közé.



Erre a kvalifikációra bárki nevezhet, aki már betöltötte a 16. életévét és rendelkezik az F1 2021 játékkal. Mindhárom platformon elérhető: PC, XBOX S/X, PS4/5. Két részből áll, az első event október hónapban zajlott a Red Bull Ringen. 30 napja volt minden indulónak, hogy teljesítsen egy 5 körös feladatot. Teljesítményünket több szempont alapján pontozza a játék:

- a teljes futamidő

- a leggyorsabb köridő

- a hibamentes köreink száma, valamint plusz bónusz, ha minden körünk hibátlan

- bónusz, ha folyamatosan végignyomjuk a 9 kört és nem ’tekerjük vissza’

- bónusz, ha nem használunk assistot

Ezek alapján kapunk egy összesített pontszámot. A 8 legmagasabb pontszámmal rendelkező jut tovább.

A második event november 1-jén kezdődött és 30-ig zajlik, tehát még nem késő próbálkozni. Ennél a kihívásnál a 2021-es Magyar Nagydíj emlékezetes eseményei ihlették meg a szervezőket. Mindenki jól emlékszik Esteban Ocon győzelmére ezen a kaotikus futamon. A feladat a következő: változtassuk meg a végeredményt és akadályozzuk meg Esteban Ocon győzelmét. Lewis Hamiltont kell a dobogó legfelső fokára segítenünk, az ő versenyautójában ülünk. A futam utolsó 9 körét kell teljesítenünk, friss közepes abroncsokon:

Akárcsak októberben, itt is a 8 legmagasabb pontszámmal rendelkező versenyző bejut a Challengers szériába, ami a következő állomás lesz.

Bár a tabella percről-percre változik, a november 18-i állás szerint a TOP100-ban 13 FES pilóta van, ami több ezer emberből egy óriási sikernek könyvelhető el, hiszen semelyik más nemzetközi csapat nem delegál ennyi pilótát a legjobbak közé. FES Kristoff a második helyen áll, és meggyőződésünk, hogy bebiztosította helyét az idei Challengers szériába.

Az októberi és novemberi kvalifikációt követően 16 fő jut be a Challengers szériába platformonként. Ezután kezdetét veszi jövő januárjában egy 12 futamból álló versenysorozat, ahol a cél a hat közé jutás. A Challengers versenyszabályzata igazodik a hagyományos F1 szabályaihoz: azonos a pontozási rendszer, plusz 1 pont a leggyorsabb körért, kötelező egy bokszkiállás, két különböző keverék használata. Idén három új versenypálya lesz: Portamao, Imola és az új szaúdi Jeddah pálya, amin virtuálisan november 16-tól már körözhetnek az F1 játék tulajdonosai. A futamok 25 %-osak, egy 18 perces és egy egykörös időmérővel. Az első hat helyezett jut tovább a Pro Exhibition eventre, ami a következő állomás.

További négy kihívással teszik végsőkig próbára a Challengers sorozat első hat helyezettjét. Idei újítás, hogy akik sikeresen teljesítik a Pro Exhibition futamait, Pro rangot kapnak és előnyt élvezhetnek a csapatigazolásoknál.

- Race craft: hagyományos F1-es futam

- Ghost race, dry: szellemfutam száraz pályán, csak a végső tempót mérik kikapcsolva az ütközéseket és az előzéseket

- Ghost race, wet: szellemfutam esős körülmények között

- Fej-fej melletti futam a nyers egykörös tempó méréséhez

A TOP 30-as mezőny a következőképpen állt össze a legutóbbi Pro Exhibition után:

- 18 fő a Challengersből (6 fő/platform)

- 2 fő, a 2020-as China Championship bajnokság első és második helyezettje

- 1 női versenyző a Women Wildcard bajnoka

- 9 fő a DHL Time Trial kvalifikációból (3 fő/platform)

A II. Futuresport Ligában is látható Domenico Lovece (Ferrari) és Dario Iemmulo (AlphaTauri) is PS4 platformon került be az idei Pro Championship mezőnyébe, ahol már PC-n kellett folytatniuk a versenyzést. Azt viszont tudnia kell minden indulónak, hogy aki ide elért, még mindig nem garancia arra, hogy szerződést kapjon a következő Pro Championship mezőnyébe.

És el is érkeztünk az F1 esport legrangosabb eseményéhez, a 750 ezer dollár összdíjazású Pro Championship bajnoksághoz. Minden évben 30 versenyautó kiadó, melyeket a csapatok a Pro Exhibition 30 fős újonc esportolóiból és a legutóbbi 30 fős Pro Championship versenyzőiből töltenek fel. Idén mindössze 10 pilóta került be a Pro Exhibition részvevői közül, a többieknek szerződést hosszabbítottak.

Két címért folyik a harc: az F1 Esport Series Drivers’ Champion címért, valamint a konstruktőri F1 Esport Series Team’s Champion címért. 

A versenysorozat 12 futamból áll két új virtuális pályával: Portiamo és Imola. Minden csapatban három szerződéses pilóta van, de futamonként csapatdöntés alapján csak kettő versenyezhet. A futamok 35%-osak. A szabályok megegyeznek a hagyományos F1-es szabályokkal. Sajnos a vírushelyzet idén sem teszi lehetővé, hogy Londonban élőben rendezzék meg a világbajnoki futamokat, így az esportolók vagy otthonukban vagy a csapat főhadiszállásán állnak rajthoz a virtuális pályákon. Az esportban az autók teljesítménye egyforma, a versenyzők az autók beállításával tudnak előnyt kovácsolni. A setupok tökéletesítésére nagy hangsúlyt fektetnek, sok száz munkaórát töltenek teszteléssel, hogy megtalálják a legeredményesebb kombinációt a különböző nehézségű pályákra.

Jelenleg a bajnokság felénél tartunk, 6 futam van még hátra a december 16-i brazíliai zárófutamig.

A Pro Championship aktuális konstruktőri állása kísértetiesen hasonlít a valódi F1 tabellához. A Mercedes és a Red Bull az élen. Nagy küzdelmek várhatóak a folytatásban…

Tavaly még csak Bereznay Dani volt magyar pilóta a Pro Championship mezőnyében, ám idén már további két versenyzőnek, Sipos Patriknak és Szabó-Kónyi Bencének is szurkolhatunk. Hatalmas siker ez a hazai F1 esport közösségnek, és reméljük, hogy a tehetséges magyar esportolók száma jövőre is növekedni fog!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: