DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
Egyéb

A világ legkeményebb terepjárójával védik a magyar határt

Minden idők legkeményebb terepjárója, az afrikai homok- és ausztrál kősivatagoktól a dél-kelet-ázsiai dzsungeleken át a dél-amerikai hegyvidékekig világszerte egyöntetűen az elnyűhetetlenség és a páratlan, kompromisszumok nélküli offroad képességek szinonimájának tekintett, és történetének hét évtizede alatt világszerte több, mint 10 millió példányban gazára találó Toyota Land Cruiser tavaly decembertől a magyar határok védelmét is szolgálja. Az Országos Rendőr-főkapitányság által kiírt, BBA-2.6.5/6-2018-00001 - Nehézterepjáró gépjárművek beszerzése a külső határra projekt keretében, Európai Uniós finanszírozású nyílt közbeszerzési eljárással beszerzett, és kicsit több, mint egy hónappal ezelőtt hadrendbe álló 52 vadonatúj Toyota Land Cruiser a határvédelmi szolgálatok extrém nehéz terepen is bevethető képességét növeli.

A minden körülmények közötti mobilitást biztosító gépjárműpark rendelkezésre állása, és annak nagymértékű fejlesztése kulcsfontosságú a hatékony, folyamatos határőrizet megvalósításához, az ORFK „Nehéz terepjáró gépjárművek beszerzése a külső határra” elnevezésű projektjének keretében beszerzett összesen 52 darab Toyota Land Cruiser 2,8 D-4D típusú terepjáró ezt a célt szolgálja majd.  A legendás Toyota Land Cruisert műszaki paraméterei alkalmassá teszik a szélsőséges időjárási- és terepviszonyok között történő szolgálatteljesítésre: a 177 LE teljesítményű, bizonyítottan elnyűhetetlen dízelmotor, a 42°-os kapaszkodóképesség, a 31°-os első és 25°-os hátsó terepszög, valamint a 700 mm-es gázlómélység révén az országhatárok minden korábbinál hatékonyabb felügyeletére nyílik lehetőség.

ORFK_Toyota_Land_Cruiser (7)A beszerzett járművek a legmodernebb környezetvédelmi és biztonsági követelmények alapján készültek. A nehéz terepen történő magabiztos és biztonságos haladást a megnövelt terepjáró képesség segíti, beleértve két differenciálzárat, terepfokozatot, válaszható terepprogramot körkörös kamerarendszerrel valamint a kúszásvezérlő programot. A gépjárművek ezen felül széles biztonsági rendszerekkel vannak felszerelve, mint a Toyota Safety Sense, a holttérfigyelő rendszer vagy a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer. Egyedi széleskörű rendőrségi kiegészítőkkel is el lettek látva a járművek, melyek egyedi külső színnel és mobil megkülönböztető jelzéssel is rendelkeznek. A Toyota ezen felül elméleti típusismereti oktatást is biztosított az állomány részére.

ORFK_Toyota_Land_Cruiser (4)

A gyors reagálás, a szolgálati feladatok biztonságos ellátása és a logisztikai tevékenység hatékony végrehajtása alapvető követelmény a határvédelem szempontjából, amelyek teljesítése elképzelhetetlen a modern technikával felvértezett gépjárműpark nélkül. Az újonnan beszerzett 52 darab Toyota Land Cruiser nehéz terepjáró 8 külső határos megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti kirendeltségein állt szolgálatba, és a növekvő migrációs nyomás elleni védekezésben is elengedhetetlen feladatot látnak majd el.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: