DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. december 22. vasárnap
Egyéb

Jóváhagyták a Michelin CO2-kibocsátás csökkenésre irányuló célkitűzéseit

A Science Based Targets initiative (Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés; SBTi) jóváhagyta a Michelin Csoport CO2-kibocsátás csökkenésre irányuló célkitűzéseit.

A világ vezető független környezetvédelmi szervezete, a Science Based Targets initiative (Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés; SBTi) jóváhagyta a Michelin CO2-kibocsátás csökkenésre irányuló célkitűzéseit. A Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény (COP21) sikeres végrehajása nem csak az aláíró államok vállalásainak teljesítésén múlik, hanem a társadalom és a versenyszféra együttes erőfeszítésein is, csak közös elhatározással és felelősséggel tudjuk csökkenteni az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását.

SBTi-bandeau-1600x790-1



A Michelin Csoport ezért küldte el véleményezésre és jóváhagyásra CO2-kibocsátása csökkentésére irányuló célkitűzéseit az SBTi környezetvédelmi szervezetnek.

A Michelin vállalása: 2030-ra a 2010-es kibocsátáshoz képest a Scope 1 és Scope 2** ÜHG-kibocsátást 38%-kal csökkenti, illetve a 2018-as referenciaévhez képest a Scope 3 ÜHG-kibocsátást -- üzemanyag-, ill. energiafelhasználáshoz, alapanyag- és késztermékszállításhoz, készáruraktározáshoz, a használt abroncsok hulladékkezeléséhez kapcsolódó kibocsátás -- 15%-kal csökkenti. A Michelin környezetvédelmi célkitűzeseként szerepel továbbá, hogy 2024-re a kibocsátás szempontjából kiemelt szereppel bíró termékek beszállítói körében a partnerei 70%-a igazoltan tudományos alapú kibocsátási célkitűzéssel rendelkezzen.

A Scope 1 kategóriájú kibocsátás a vállalat tulajdonában álló vagy döntéseitől függő forrásokhoz kapcsolódó, közvetlen kibocsátás, míg a Scope 2 kategóriájú kibocsátást a vállalat energiafelhasználásához kapcsolódó, közvetett kibocsátási érték. A Scope 3 kategória szintén közvetett kibocsátást jelent, ide a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó, ám nem a vállalat saját tulajdonában álló vagy döntéseitől függő forrásokból eredő kibocsátást soroljuk.

Az SBTi jóváhagyása az első lépés a karbonsemlegesítés útján, amellyel lehetővé válik, hogy 2050-re minden Michelin-telephely Scope 1 és Scope 2 kategóriában fenntartható, tiszta módon végezze tevékenységét.

Az SBTi módszere azért is remek lehetőség a Michelin számára, mert a jóváhagyott kibocsátási célkitűzések révén megerősíti a beszállítókkal való együttműködésünket, a kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzések elfogadtatása növeli az alapanyagbeszállítók társadalmi felelősségvállalási hajlandóságát.

Célkitűzéseink jóváhagyását így értelmezi a Michelin Csoport vezérigazgatója, Florent Menegaux: “Az a tény, hogy az SBTi jóváhagyta a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzéseinket újabb bizonyíték számunkra, hogy vállalatunk környezetvédelmi stratégiája helyes irányba mutat. A Michelin Csoport nagyszabású tervekkel, stratégiájával összhangban lévő és a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos hosszú távú jövőképpel rendelkezik. Meggyőződésem, hogy ez a válság minden üzletágunk számára egyben lehetőség arra, hogy még többet tegyünk, és termékeinkkel, kezdeményezéseinkkel még hatékonyabban védjük környezetünket.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: