DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Menetpróba - Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi 4WD 8EAT Executive

Michelisz Norbi és párja is bátran ajánlja az Új-Mexikó állam fővárosáról nevet kapott szabadidő-autót, hiszen mindketten ezt a típust használják. Megnéztük, szabad-e hinni a szponzorautók dicséretének.

A Hyundai gyári versenyzőjének feltehetően könnyedén fenntartható a Santa Fe, mert autópályatempónál 2000 körül áll a fordulatszámérője – ez Hímesháza és a Liszt Ferenc reptér közötti utakat tekintve tökéletes hangolás. A beállítás hat liter körüli fogyasztást eredményez, amit a városi közlekedés természetesen megemel. Ezért mindenképpen kalapemelés jár a Hyundai-Kia saját tervezésű, nyolcsebességes automatájának és a dízelmotorjának, remekül végzik a dolgukat. Ha valamibe mindenképpen bele kellene kötni, az a hathengeres erőforrások hiánya: jelenleg ugyanis csak az a négyhengeres motor áll rendelkezésre, amelyik a hidegindítást követően meglehetősen nagy hanggal kezd üzemelni.

menetproba - hyundai-santa fe-01



A versenyautós életérzéstől persze egy hatalmas SUV vezetése távol esik, még akkor is, ha a 19 colos gumikon futó autó rugózása kemény. Ennek és a fejlett 4x4-es rendszernek az eredménye, hogy a közel kéttonnás autó rendkívül jól kanyarodik. A kényelem tárgyában a menetválasztótól sem jön a megváltás, mert a programok között alig észlelni különbséget: a rugózás, a motor és a váltó karakterisztikája alig változik.

menetproba - hyundai-santa fe-03

A WTCR magyar sztárja kétgyerekes apukaként valószínűleg el tudja helyezni a babkocsit és az útravalókat a 625 literes csomagérben, amely gombnyomással 1695 literesre bővíthető

A szinte mindennel felszerelt szabadidős modell a luxushoz közel álló tulajdonságokkal és az igen nagyvonalú helykínálatával kényeztet, ráadásul kiváló kidolgozás és jó anyaghasználat is párosul a belsőhöz: a burgundi vörös bőrkárpit mellett találni Alcantarát és jó minőségű műanyagokat. A napfénytető az extra fényekkel jól fokozza a tér nagyságát. A műszerfal közepén található táblagépen jól dolgozik a magyar nyelvű menü. A hifi mellett sem lehet szó nélkül elmenni, a Krell által készített hangrendszer kiválóan teljesít.

menetproba - hyundai-santa fe-02

A végső adu talán az ötéves, kilométer-korlátozás nélküli garancia lehet. Ez a Santa Fe legnagyobb ütőkártyája, ami a jó fogyasztással párosítva ideális utazóautóvá teszi azok számára, akik 15 millió forint környékén keresgélnek az újautó-piacon.

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4770/1890/1680 mm

Motor: 2199 cm3, 200 LE/ 3800, 440 Nm/1750–2750

Gyorsulás (0–100 km/h): 9,3 s

Ár: 16 134 000 Ft (alapár: 15 799 000 Ft)

Tesztautó: Hyundai Holding Hungary Kereskedelmi Kft.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: