DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Egyéb

Az új Fabia R5 még Kopeckyt is fellelkesíti

Még a tapasztalt ralipilótát, Jan Kopeckyt is fellelkesíti az új Skoda Fabia R 5. A 33 éves cseh versenyzőnek az FIA Rali Európa-bajnokságban és az FIA Ázsiai-csendes-óceáni Ralibajnokságban aratott történelmi kettős győzelme után új kihívás, hogy részt vehet az új raliautó fejlesztésében.

„A ŠKODA márkánál sok, számos különféle országból érkezett mérnök tökéletesen dolgozik együtt egy nagyon jó csapatban. Biztos vagyok abban, hogy ezek a fiúk ismét egy első osztályú raliautót állítanak majd a rajtvonalra. Legalábbis az eddigi tapasztalataim az új Fabia R 5 versenyautóval nagyon pozitívak” – mondta Kopecký. A cseh pilóta a január 28-án ünnepelt 33. születésnapja körüli időszakot azzal töltötte, hogy különféle felületű pályákon tesztelte a ŠKODA legújabb ralireménységét. A tervek szerint az elkövetkező napokban és hetekben további tesztek következnek az új Fabia R 5 volánja mögött Európa-szerte.

drul0003_r5_resize_



Az FIA szabályzatának megfelelően az új versenyautót egy 1,6 literes turbómotor hajtja. Kopeckýt lenyűgözi az összkerékhajtású autó erőteljes gyorsulása: „Óriási élmény vezetni ezt az erős turbómotorral hajtott, teljesen új autót. Az embernek természetesen más vezetési stílust kell alkalmaznia, mert ez a technika számottevő váltást jelent a Fabia Super 2000 kétliteres szívómotorjához képest.” A Fabia Super 2000 a legsikeresebb raliautó a ŠKODA 114 éves motorsport-történelmében, amely hozzásegítette Kopeckýt történelmi győzelmeihez.

Kopecký a 2013-as Európa-bajnoki cím megszerzését követően tavaly megnyerte az ázsiai-csendes-óceáni térség kontinentális bajnokságát is. „Ez két fantasztikus év volt. A csúcspont egyértelműen 2014 volt, amikor hasznos tapasztalatokat szerezhettünk az Ausztrália és Kína közötti murvás pályákon.” A ŠKODA számára kulcsfontosságú piacot jelentő Kínában versenyezve a Kopecký/Dresler páros előkelő rekordot állított fel a cseh gyártónak azzal, hogy hat futamból hatot megnyert, és így kiválóan megvédte a ŠKODA címét a sorozatban.

Jan Kopecký az idei év első felében szeretne az új Fabia R 5 fejlesztésére összpontosítani. Az új generációs, sorozatgyártású Fabia modellen alapuló raliautó már most nagy érdeklődést vált ki az ügyfelek körében. A ŠKODA Fabia R 5 a tervek szerint 2015 közepéig megszerzi a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) homologizációját. Kopecký, aki már több mint tíz éve a ŠKODA Motorsport csapatának tagja, már izgatottan várja az új, homologizált autót: „Az új Fabia R 5 modellnek minden szükséges adottsága megvan ahhoz, hogy folytassa a ŠKODA sikertörténetét a versenysportban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: