DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
Egyéb

A Williams gyárában készült James Bond új szuperjárgánya

Idén októberben érkezik a legújabb James Bond film, a Spectre, melyben a 007-es ügynök az Aston Martin DB10, a Range Rover Sport SVR és a the Land Rover Defender mellett a Williams közreműködésével kifejlesztett Jaguar C-X75-ös szupermodellt is vezeti majd.

A 850 lóerős hibridhajtású csúcsmodellt a Jaguar a Williams Advanced Engineeringgel közösen fejlesztette ki. Ez utóbbi mérnökcsapat nemcsak nevében mutat egyezést az F1-ből ismert Williams istállóval, hanem (a McLarennél ismert formulához hasonlóan) annak szerves, mégis elkülönült részét képezi. Öndefiniálásuk szerint az F1-ben használt technológiákat fejlesztik úgy tovább, hogy azt később a motorsport, az autóipar, a közlekedés és az energiaszektor különféle területein kamatoztassák és alkalmazzák.

Ennek egyik termékeként született tehát meg a Jaguar C-X75, amely a Felipe Massa és Valtteri Bottas által idén az F1-es nagydíjakon terelgetett FW37-es versenygépéhez hasonlóan a grove-i gyárban készült, és az ottani mérnökök szakértelmét dicséri.

A kiszivárgott információk szerint a filmben szereplő modellben a hibridhajtást a Jaguar szupermeghajtású, 5-literes V8-as motorjára cserélik ki, így a James Bondot alakító Daniel Craignek, de leginkább nyilván a kaszkadőrének, még nagyobb élményhatásban lehet majd része az autós üldözések során.

Íme, egy rövid ismertető a Jaguar C-X75-ről: 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: