DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Krepcsik Áron második lett a Rotax világdöntőn

Magyar dobogót ünnepelhettünk a világ egyik legrangosabb gokartos eseményén. Krepcsik Áron mellett nyolc további magyarért szoríthattunk.

Véget ért a 2023-as Rotax Grand Finals, melyet Bahreinben rendeztek meg, a szahíri F1-es pálya tőszomszédságában. Összesen 62 ország 384 versenyzője feszült egymásnak, kilenc kategóriában, ebből pedig kilencen honfitársaink voltak, akik hat kategóriában voltak érdekeltek. Minden egyes ország Rotax Max Championsipben bajnoki címet szerző versenyzője juthatott ki a világ egyik legrangosabb gokartos eseményére, illetve sok nemzetközi sorozaton keresztül is tikettet lehetett váltani a Grand Finalsre. Minden kategóriában legfeljebb 36-an juthattak be a döntőbe, de volt, ahol kétszer ennyi volt a nevező, így már a legjobbak legjobbjai közé sem volt egyszerű bekerülni.

Krepcsik Áron az egész héten nagyszerűen versenyzett, már a szabadedzéseken látszott, hogy kiváló a tempója, már az első napon a top tízben zárt a 72 fős mezőnyben, a második napon pedig egyszer a hetedik, két alkalommal pedig az ötödik leggyorsabb volt. A szerdai kvalifikácón szintén a hetedik helyen végzett csoportjában, összesítésben pedig a 13. lett, majd következtek a selejtező futamok. Az elsőn a hetedik helyét megtartotta, majd a másodikon is, a harmadikon viszont kettőt is előzött, így ötödik lett. A három selejtezőn gyűjtött pontszáma alapján a nyolcadik helyen végzett, így negyedikként indulhatott az elődöntős csoportjában, ahol nagy volt a tét: csak 36 gokartos juthatott be a döntőbe, így a mezőny megfeleződött az elődöntőket követően.



Áron a negyedik helyről indult, s harmadikként intetté le. A három selejtező futamon, majd a két elődöntőben szerzett pontszáma alapján nem is volt kérdés, hogy Áron bejuott a fináléba, ott pedig a hetedik helyről indulhatott. Innen jött fel ötödiknek, de miután az élen végző hármast megbüntették, a győzelem a szerb Andrej Petrovicé lett, Áron pedig a dobogó második fokán ünnepelhetett. Sajnos Juráncsik Balázs pont nem jutott be a döntőbe, a 37. helyen végzett a Seniorok között.

További magyar eredmények

A legkisebbnek számító MicroMax géposztályban Rózsa Márton volt az egyetlen magyar induló, aki a rosszul sikerült elődöntőt követően a 28. helyről tört előre, s a 15. pozícióban intették le. A MiniMaxban Fally Márkó ugyan a kilencedik helyen ért célba, de rengeteg büntetést osztottak ki a felügyelők a versenyt követően, ami elől ő sem menekült meg, s az öt másodperces időbüntetés miatt csak 23.-ként értékelték, míg Deniel Lukjanov a 19. helyet szerezte meg. Lipovics Patrik a 32. helyen jutott a fináléba, ott pedig hetet előrelépve a 25. pozícióban intették le.

A legnagyobb durranás viszont csak ezután következett, a Senior géposztályban ugyanis a második helyen ért célba az egész héten erős tempót prodikáló Krepcsik Áron. Már a pénteki elődöntőt is a harmadik helyen zárta Áron, a döntőben pedig a hetedik pozícióból rajtolhatott, innen jött fel ötödiknek, de az élen végző hármast megbüntették, így a győzelem a szerb Andrej Petrovicé lett, Áron pedig a dobogó második fokán ünnepelhetett. Sajnos Juráncsik Balázs pont nem jutott be a döntőbe, a 37. helyen végzett.

Balázshoz hasonlóan Vida Benedek is lemaradt a döntőről, ő a 47. helyen zárta a DD2-es kategóriát, Szabó Bende révén viszont volt magyar indulónk a fináléban, ráadásul ő a nyolcadik helyről rajtolhatott, a versenyen pedig végül három helyet rontva a 11. pozícióban ért célba. Az E20 Senior kategóriában Deaák Dominiknak szurkolhattunk, aki egy helyet javítva hetedik lett a döntőben, a 15 fős mezőnyben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: