DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Egyéb

Kiss Norbi: Turbóhiba és három győzelem Zolderben

Az első versenyen az élről kellett kiállnia az ötödik Eb-cím felé menetelő magyar kamionversenyzőnek, a másik három futamon viszont nem talált legyőzőre.

A belgiumi Zolderben folytatódott a hétvégén a kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing magyar pilótája, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által is támogatott Kiss Norbert az edzéseken remekül ment, majd az időmérőn – ahogy idén eddig mindig – a leggyorsabb volt, 1.56.688-as idővel szerezte meg az első rajtkockát.

A szombati első versenyen jól sikerült a rajt a címvédő számára, magabiztosan vezetett, ám a harmadik körben technikai probléma miatt ki kellett állnia. Az első helyet így Jochen Hahn örökölte meg, aki biztosan győzött Lenz és Rodrigues előtt.

kiss-norbert-zolder-3



„Sajnos kiestünk az első versenyen turbóprobléma miatt, pedig addig nagyon jól sikerült a futam. Magabiztosan sikerült eljönni a rajt után, folyamatosan építettem az előnyt, amikor elment a turbónyomás. Arra gondoltam, hogy bejövök a boxutcába, de a kijárat előtt megindult újra az autó, visszatért az ereje. A célegyenesben viszont füstölni kezdett, így kiálltam. Sajnos nem volt szerencsénk, ez a győzelem elúszott, de a második versenyen megpróbálunk javítani” – mondta Kiss Norbert.

A Révész Racing szerelőinek sikerült megjavítani az autót, így a MOL által is támogatott magyar versenyző ott lehetett a szombati második rajtnál, de a mezőny végéről kellett indulnia. Az élen haladók által felvert porban hátul keveset láthattak a pilóták, de Kiss Norbert így is öt versenyzőt megelőzött pár kanyar alatt, majd a hetedik helyre jött fel az első kör végére!

A bajnoki rivális Hahn mögött ment, amikor Hecker és Lenz összeütközött, így a magyar pilóta már a negyedik helyen kezdhette a harmadik kört. Albacete vezetett, és kihasználva, hogy mögötte nagy volt a kavarodás, komoly előnyt épített ki. Kiss Norbert nagy tempóban haladt, és a negyedik körben újabb pozíciót javított, majd Kursim mellett is elment. Ettől kezdve Albacete üldözésébe kezdett, és féltávnál a felére csökkent a hátrány, körönként két (!) másodperccel volt gyorsabb a magyar versenyző a spanyolnál.

A 9. körben aztán egy fantasztikus előzéssel az élre állt Kiss Norbert, de Faas balesete miatt piros zászlóval megállították a versenyt. Mivel a szabályok szerint ilyenkor az előző kör helyezése számít végeredménynek, így Albacete lett a győztes.

„Az utolsó előtti rajthelyről indulva remek versenyünk volt.7-8 előzés és néhány autó kiesése után utolértem az élen haladó Albacetet, és sikerült elé kerülnöm, bár keményen védekezett. Aztán a piros zászló előtt már az élen haladtam, de ilyenkor a szabály az, hogy az előző kör eredménye számít. Bár pontszámban sokat nem jelent, hogy első vagy második vagy, de a győzelem az győzelem, ezért nyerni akartam. Így kicsit csalódott vagyok” – mondta Kiss Norbert közvetlenül a leintés után.

kiss-norbert-zolder-1

Ekkor még senki nem tudta, hogy a spanyol pilótát viszont vizsgálják a felügyelők. Az eredményhirdetés után aztán jött a hír, hogy Albacete helytelen rajtpozícióért és pályaelhagyással szerzett jogosulatlan előny miatt 5-5 másodperc büntetést kapott, így viszont Kiss Norbert nyerte a szombati második versenyt! 

Kiss Norbert vasárnap is nagyon gyors volt az edzéseken, és most is az első rajtkockát szerezte meg az időmérőn 1:56.310-es idővel. Sascha Lenz a második, Jochen Hahn a harmadik pozícióból startolhatott a hétvége harmadik versenyén.

A rajt remekül sikerült Kissnek, rögtön az élre állt, Lenz és Hahn követte. Norbi komoly tempót diktált, két kör alatt két másodperces előnyt szerzett, és csata a második helyért volt csak Lenz, Hahn és Albacete között. A verseny felénél már 5 másodpercre volt az EB címvédő az üldözőktől, izgalmat pedig Recuenco kigyulladó autója okozott a 9. körben. A spanyol pilóta épségben kiszállt, miután a kavicságyban tudta csak megállítani a kamiont. Olaj került a pályára, és piros zászlóval megállították a versenyt. Kiss Norbert győzött Lenz és Jochen Hahn előtt.

„Sajnos a szombatihoz hasonlóan ismét piros zászlóval lett vége a versenynek, de mivel a táv 75%-át megtettük, így teljes pontokat kapunk. Jól sikerült a rajt, és az első kör végére már volt egy kis előnyöm. Ezt a folytatásban tovább tudtam növelni, az autó pedig remekül működött. Köszönöm a csapatnak a munkát, tökéletes volt a technika, remélem a nap második versenyén is sikerül jó eredményt elérni” – mondta Kiss Norbert a futam után.

 kiss-norbert-zolder-2

A fordított rajtrácsos versenyen a 8. helyről indulhatott a MOL, mint kiemelt szponzor által is támogatott pilóta. A rajt jól sikerült, egy helyet azonnal javított Kiss Norbert, majd Hahnt is kifékezte a második kör kezdetén. Albacete következett, akivel szombaton nagy csatát vívott a Révész Racing versenyzője, most viszont könnyedén ment el a spanyol mellett, és Anderson sem tudta megállítani. A negyedik körre négy helyet javított Norbi, és utolérte az élen haladókat.

Faas vezette ezt a konvojt, a harmadik Rodrigues keményen védekezett, de a magyar pilóta mellette is elment. Kursim volt a következő áldozat, és már csak a német Faas volt előtte, akinek a 7. körben lelassult az autója, így Kiss Norbert állt az élre. Gyorsan sikerült megnyugtató előnyt kiépíteni, csata csak a többi dobogós helyért volt. Végül a magyar Európa-bajnokot intette le elsőként a kockás zászló, megnyerve a vasárnapi második futamot is!

„Nagyon jó verseny volt. Az első körökben gyorsak voltunk, igyekeztem a lassítóknál minél később fékezni, és előre jutni. Nehezítette a helyzetet, hogy nagyon meleg volt a fülkében, ami teljesen zárt, az előttem haladók pedig sok port vertek fel, ami a kilátást rontotta. De nyertünk így is, és nagyon boldog mindenki a csapatnál, hogy sikerült mindkét mai futamon győzni.”

A második helyen Hahn, a harmadikon Rodrigues ért célba. Kiss Norbertnek összetettben 70 pont az előnye Jochen Hahn előtt két versenyhétvégével az EB sorozat vége előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: