DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Berta Benjámin: Erős tempó, felzárkózás és a küzdelem Monzában

A világhírű monzai pályán folytatódott a TopJet FX2000 Trophy és a Drexler Formel Cup sorozat, ahol a magyar színeket Berta Benjámin képviselte. Honfitársunkra szombaton egy-egy kvalifikáció és verseny, vasárnap pedig egy újabb futam várt, a SOLUTION Racing Team pilótája pedig hozta a tőle megszokott bitang tempót.

 

Szombat koradélelőtt az időmérő edzéssel indult az éles program, amely igencsak tréfásra sikeredett. Lógott az eső lába, Benjámin pedig egy esőgumis installációs kör után slickekre váltott, amellyel végül a hetedik pozíciót csípte el:

Berta-Benjamin-Monza-3



„Kicsit csalódott vagyok, mert az időjárás ma a bolondját járatta velünk. Minden előjel szerint esős időmérőre kellett készülnünk, de a csapadék elmaradt, így sajnos érdemben nem tudtam harcolni az enyémnél jóval erősebb autók ellen a pole pozícióért. A forgalom is nagy volt, nem lehetett tiszta kört összerakni, és természetesen a piros zászlós megszakítás sem tett jót a ritmusomnak. Az első versenyen a hetedik helyről indulok, szeretnék jókat csatázni és odakeveredni a dobogós helyek valamelyikére.” - mondta el Benjámin.

A fiatal srác tulajdonképpen a hetedik pozícióval is csodát tett, hiszen a 2014-es (!!) F3-as autójával a Formula Regional by Alpine sorozatban szereplő sztáristállók több friss és erősebb motor/aeropack csomaggal rendelkező konstrukciójánál is gyorsabb tudott lenni. Ám mivel Monza „teligáz két fékkel” és a várt eső sem érkezett meg, félő volt, hogy Benjámin nehéz verseny elé néz:

„A futamon ugyanaz játszódott le, mint délelőtt: kevés eső, hamar száradó ívek, nyögvenyelős harc az erősebb technikák ellen. Repülőrajttal kezdtünk, amit jól kaptam el, sikerült is egy helyet javítanom, de egy baleset és a mentés miatt azonnal jött is vissza a biztonsági autó, amely még további egy alkalommal tiszteletét tette. Kicsit csalódott vagyok, mert jobb versenyre és erősebb teljesítményre számítottam, de a fizikát sajnos nem tudom felülírni. Ettől eltekintve, remek tapasztalatszerzés ez nekem, és a Drexler Formel Cup értékelésében még a dobogóra is felállhattam.”

Berta-Benjamin-Monza-1

Vasárnap délelőtt a második futammal zárult a magyar tehetség monzai hétvégéje, ahol szinte mindenből kijutott. Berta Beni hatalmasat küzdött és nagy felzárkózást mutatott be, de a két szerencsétlenül alakuló safety car fázis megfosztotta őt az összetett dobogótól.

„A kezdéskor még helyenként nedves, nyálkás volt a pálya, többek között ezért sem akartam túlerőltetni az egyes kanyart. Monzában itt történik a legtöbb baleset, így jobbnak láttam kimaradni a kakaskodásból, és utána megkezdeni a felkapaszkodást. Friss slick keverékeken erre minden esélyem meg is volt, és rövidesen sikerült is levadásznom Sandro Zellert. (Zeller az F3-as EB-n Max Verstappennel és Esteban Oconnal autózott egy mezőnyben - a szerk.)

Berta-Benjamin-Monza-4

Már épp lendületbe jöttem volna, mikor a hátsóbb traktusban történt baleset miatt jött a biztonsági autó. Igyekeztem a Pirelliket melegen tartani, így az indítás után újabb pozíciót javítottam, feljöttem az ötödik helyre, majd rövidesen már a negyedik helyen nézelődtem. Pechemre egy incidens után ismét érkezett a safety car, ezzel úszott is a kiépített előnyöm. Az utolsó körre elengedett restartból sem jöttem ki jól, lévén többen is szélárnyékot fogtak rajtam. Végül összetettben a hatodik helyen zártam, a Drexler Formel Cup-ban pedig másodikként állhattam fel a dobogóra. Többet vártam ettől a hétvégétől, de összességében úgy gondolom, tisztességgel helytálltam. Fejben és lélekben már a következő versenyen, Imolában vagyok!” - nyilatkozta némi csalódottsággal a versenyző.

Sokat nem pihenhet Berta Benjámin, hiszen az előttünk álló hétvégén a legendás Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypályán van jelenése, a magyar pilóta sikeréért szombat 14 h-tól, és vasárnap 11:30-as kezdettel ezen a linken tudtok szurkolni.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: