DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Sebek döntője: Loeb a bajnokok bajnoka

A Solbergeket és Ekströmöt búcsúztató Sebastien Loeb, valamint a szombathoz képest megtáltosodó Sebastian Vettel csapott össze a Bajnokok Tornája egyéni versenyében – parádés négymenetes döntőben dőlt el a cím sorsa.

Miután szombaton megtartották a Nemzetek Kupáját, melyet Norvégia nyert meg – Petter és Oliver Solberg családi párosa –, vasárnap az egyéni küzdelmekre került sor Svédországban, Pite Havsbad havas pályáján, a Bajnokok Tornája 2022-es kiadásán.

Az előző napi bajnokcsapat egyik tagja már a nyolcaddöntők körében kiesett: két ralivilágbajnok, Petter Solberg és Sebastien Loeb RX2e ralikrosszautókkal csapott össze. A legendák között mindössze fél másodperc döntött: Loeb kiejtette régi nemezisét, aki így már biztosan nem ismételhette meg a Nemzetek Kupájában elért sikerét.

Fia, Oliver azonban továbbjutott a negyeddöntők körébe az utoljára megrendezett Bajnokok Tornája nyertese, a Mexikóvárosban 2019-ben diadalt arató Benito Guerra legyőzésével. A legjobb nyolc között aztán ironikus módon neki is Loeb lett a végzete egy rendkívül szoros párharcban: a negyeddöntőben már két futamot teljesített minden páros, a második pedig holtversennyel végződött Loeb és a kis Solberg között – így az számított, hogy első nekifutásra a francia lepipálta a norvég fiatalt.



Miután szombaton meglepetésre legyőzte őt a szimulátorversenyző Lucas Blakeley, Sebastian Vettel megtáltosodott vasárnap: a Race of Champions hétszeres csapat- és egyszeres egyéni bajnoka a nyolcaddöntőben a visszalépő Valtteri Bottast helyettesítő Emma Kimilainent, a negyeddöntőben pedig Colton Hertát utasította maga mögé. Az elődöntőben így a szintén RoC-specialista (háromszoros Nemzetek Kupája-nyertes) Tom Kristensent kapta ellenfélnek. Vettelnek könnyebb dolga volt a Le Mans-legenda ellen, mint arra számítani lehetet: a dán alatt néhány száz méter után lelassult az elektromos ralikrosszautó. Ez még nem döntötte el teljesen a küzdelmet, hiszen az elődöntőben már nem az idők összesítése, hanem a győzelmek száma számított két vagy három menet alapján: Vettel határozottan megnyerte a második felvonást is, így biztosította helyét a döntőben.

Kiélezettebb volt a csata a B elődöntőben. A Solbergeket legyőző Loeb a háromszoros egyéni RoC-nyertes Mattias Ekströmöt kapta meg, aki Didier Auriol után a negyeddöntőben nagy ralikrosszos riválisát, Johan Kristofferssont verte meg. Loeb nyerte az első menetet, egy nagy mentés után felzárkózva a Porschéval. A második kör a svédé lett, a döntő harmadikban azonban Loeb kerekedett felül és jutott tovább.

Így a Bajnokok Tornája döntője valóban két nagy bajnok csatájáról szólt: a négyszeres világbajnok Sebastian a kilencszeres világbajnok Sebastien ellen, öt körben, az egyre erősebb hóesésben. Loebé volt az első menet a Polarisszal, majd a második körben ralikrosszautóval is előnyben volt, három másodpercet adott Vettelnek. Egy harmadik győzelemmel már bebiztosíthatta a Race of Champions egyéni bajnoki címét: úgy tűnt, az elektromos RX2e-vel is Loebnek fog kedvezni a verseny, Vettel még a hófalat is eltalálta – de másodpercekkel később Loeb elvesztette az irányítást és megforgott. Ez a menet az F1-bajnoké lett, aki a győzelemmel életben tartotta reményeit!

Ismét a Polaris SxS volánja mögé pattantak a negyedik körre. Vettel az előző futamoknál magabiztosabb volt, de nyolc tizedmásodperc különbséggel Loeb futott be hamarabb a célba. A francia legenda negyedik alkalommal nyerte meg egyéniben a Bajnokok Tornáját – folytatva eddig parádés 2022-es évét: második hely a Dakar Ralin, győzelem a Monte-Carlo Ralin és az autósport-bajnokok versenyén is. A második helyezett Vettel is megérdemli a dicséretet: olyan pályán szerepelt a döntőben, amely kétségkívül jobban kedvezett a ralis és ralikrosszos tapasztalattal rendelkező pilótáknak, mint a pályaversenyzőknek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: