DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Örökre eltiltaná az FIA az ámokfutó gokartost

A létező legszigorúbb büntetést róná ki a tavalyi vb-n a társára rátámadó Luca Corberire a Nemzetközi Automobil Szövetség. Az ügyvédek Michael Schumacher spái dühkitörését felemlegetve védekeztek.

A 2020-as esztendő egyik legnagyobb autósportos botránya volt, amikor a gokart-világbajnokság versenyén Luca Corberi a kiesése után menet közben próbálta megdobni a gokartja ütközőjével az őt kilökő Paolo Ippolitót, sőt a leintés után az apjával együtt rátámadták a paddockban. Corberi később elnézést kért a tetteiért és bejelentette, hogy nem fog többé versenyezni, miközben több klasszis pilóta, köztük a 2009-es Formula-1-es világbajnok Jenson Button azt is kérte, hogy egy életre tiltsák el a fiatal versenyzőt.

Nos, a hírek szerint ugyanezt akarja elérni a Nemzetközi Automobil Szövetség is. A Motorsport Magazine riportja szerint az FIA egy bírósági meghallgatás során arra az álláspontra helyezkedett, hogy az örökös eltiltás lenne a megfelelő szankció Corberi számára.

A tudósítás szerint a pilóta és stábjának védekezése arra épült, hogy a versenyből való kilökés miatti indulat hevében, nem pedig előre megfontoltan történt a támadás. Állítólag még Michael Schumacher 1998-as spái tombolását is felidézték, amikor a német a David Coultharddal való ütközés és emiatti kiesés után a bokszutcában rohant át riválisához és keveredett kis híján összetűzésbe vele.

Az FIA álláspontja szerint ugyanakkor az a tény, hogy az erőszakos támadás már a futam után, a paddockban történt, igenis előre megfontoltságot jelez. A szövetség szerint emiatt annak ellenére is az örökös eltiltás lenne a megfelelő büntetés, hogy ez példátlan lenne az autósportban – de maga a kihágás is példátlan volt szerintük. Döntés a következő hetekben várható.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: