DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Milyen az ideális teraszburkolat?

A nyári viharok, a villámárvizek és a sok napsütés bizony nyomot hagynak a teraszburkolaton. Ha ilyesmit tapasztalunk, az azt jelezheti: a régi fedés bizony megérett a cserére. Az ideális teraszburkolat megtalálása természetesen nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Lássuk, mire van szükség ahhoz, hogy megtaláljuk az igazit!

Kő? Fa? Gumi? 

Magyarországon a legtöbb teraszon régi cementlapokkal vagy greslappal találkozunk, ha magánházakról van szó. Ezek az anyagok tartósak és jól tisztíthatók, sajnos azonban számos hátrányuk is van. A cementlapok idővel elvesztik a szépségüket. Rendszeres ápolással és csiszolással viszonylag sokáig meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, de nem ezek jelentik a legjobb megoldást. 

 https-__kaplarfatelep.hu_ - 2020 szeptember - Cikk2



A greslap meglepően sérülékeny, sajnos egyes fajták csúszóssá is válhatnak az idők során. Ez főleg azokon a teraszokon veszélyes, ahol nincs választásunk: télen és nyáron is keresztül kell járni a területen. 

Sokan ezért különböző gumilapokkal, szőnyegekkel is kísérleteznek, akár a meglévő burkolat fölé is. Ezekkel sem egyszerű azonban boldogulni, ráadásul a gyengébb minőségű anyagok hamar elhasználódnak. 

A legjobb megoldást talán a fa kompozit teraszburkolatok jelentik. A Káplár fatelep megoldása például a kiváló minőségű vörösfenyő teraszburkolat. Ez egy rendkívül időjárásálló anyag, jól strukturált felületének köszönhetően azonban nem válik csúszóssá a mostoha körülmények között sem.

Mit tud a vörösfenyő teraszburkolat?

Ma már rengeteg fa és fahatású teraszburkolat kapható. Ezek többsége kiváló minőségű és nagyon tartós. Az új technológiák már kiszűrték a piacról a rossz, könnyen elkopó, rövid élettartamú anyagokat. A vörösfenyő teraszburkolat mégis egy kicsit más. 

Ez a fafajta Európában honos, tehát jól tűri az itteni éghajlati körülményeket. A rostjai sűrűek, így az anyag tömör és formatartó. Velence városa ilyen cölöpökre épült. A fenyő az évszázadok alatt szinte gyémántkeménységűre tömörödött.

A vörösfenyő teraszburkolat nagyon gazdaságosan telepíthető, hiszen a 8 mm-es hézagolással 1 négyzetméter anyag 1,2 négyzetméternyi terület burkolására elegendő. A Káplár fatelepen kapható lécek gondosan kezelve vannak a kártevők ellen is, így sok évig szolgálják a terasz szépségét és biztonságát. 

Miért éri meg?

A vörösfenyő teraszburkolat nem csak tartós és gazdaságos, de esztétikus is. Mivel csak nagyon kis eséllyel szálkásodik, gyerekes családokban, háziállatok tartásakor is biztonságos. Jóval melegebb tapintású, mint a cement vagy a greslap, de nyáron is csak ritkán forrósodik át annyira, hogy ez gondot okozzon. 

Az esztétikus, tartós teraszfedés megéri a fáradságot. Akár csak egy hétvégényi munkával szebb és modernebb környezetet teremthetünk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: