DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

A POLKA, a tokozott gyöngyláncos roletta szerelési útmutatója

Talán azt gondolnánk, hogy a POLKA-t, a tokozott gyöngyláncos rolettát nehéz laikusként felszerelni, de ezek a fajta árnyékolók éppen azért olyan praktikusak, mert mi, saját magunk is könnyedén fel tudjuk szerelni. Nézzük végig, hogy hogyan is lehetséges ez, illetve mire kell ügyelni a karbantartás során!

A roletta felszerelése lépésről lépésre 

Egy garázskapu redőny felszerelése valószínűleg nagyobb rutint és talán szakembert is igényelne, de a POLKA roletta felhelyezése akár saját kezűleg is megtörténhet. Ezek a modern belső árnyékolók egyébként is költséghatékonyak, és különösen alkalmasak azok számára, akik maguk is szívesen barkácsolnak otthonukban, és oldják meg az ilyen szerelési feladatokat. Nézzük tehát, hogyan is lehet a tokozott gyöngyláncos rolettát felhelyezni. 

 https-_redonydiszkont.hu_ - 2020 szeptember - Cikk2



A tokban már eleve benne található a tengely, a mozgatómechanizmus és a textília is, egy másik csomagban a lefutók, illetve az egyéb alkatrészek találhatók meg. 

Első lépésként a tokot kell felszerelni, aminek az a része kerül felülre, ahol a tokprofil hátsó oldalán a perem szélesebb. Ha ezzel megvagyunk, a tokra merőleges irányba húzzuk le a tokvégeket a tokról, a tokot pedig csavarozzuk fel mindkét oldalon. 

A második lépés lesz a műanyag végzárók lefutókra való ráhúzása. Így tudjuk a lefutókat felszerelni, ügyeljünk arra, hogy úgy ragasszuk fel őket, hogy megfelelően illeszkedjenek.

Ha ezzel is megvagyunk, jön a gyöngylánc súly tartó, amit arra az oldalra kell felragasztani, ahol a kezelő is van.

Tipp! Érdemes úgy felragasztani, hogy a gyöngylánc súly tartó alsó éle a lefutó alsó pontjától 10 cm-rel magasabban legyen. A gyöngylánc hosszát mi magunk határozhatjuk meg: egyszerűen csak vágjunk le belőle, ha úgy véljük, hogy túl hosszú számunkra. Végül egy fontos lépéssel záródik a művelet: beállítjuk, hogy a roletta alsó és felső végállomása hol legyen. Ehhez a rolettát fel kell húzni a legfelső helyzetbe, és rápattintani a gyöngylánc határolót a gyöngyre. Ugyanez a művelet szükséges alul is, a másik határolót kell rápattintani a gyöngyláncra. Használatkor a gyöngylánc megfelelő irányú húzása határozza meg a fel- és leengedést. 

A POLKA roletta karbantartása - Mire kell figyelni? 

Gyakorlatilag egészen kevés dologra, mivel az alkatrészek különleges karbantartást nem igényelnek, meghibásodás esetén pedig cserélhetők. A textíliát nedves ruhával és szivaccsal, majd szárazra törölve lehet tisztítani, viszont a mechanikai szennyeződések, például egy kávéfolt már nehezen jönne ki a rolettából, így jó, ha figyelünk rá, hogy ilyenféle szennyeződések ne kerüljenek rá a textilre, mivel csúnya foltot tudnak hagyni, és emiatt a csere válik szükségessé. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: