DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Magyar résztvevővel indul a Formula Renault Európa-kupa

Több hónapnyi kényszerszünet után az olasz Forma-1-es pályán, Monzában kezdődik a héten a formulaautózás egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező és legnívósabb utánpótlás-nevelő sorozatának, a Formula Renault Európa-kupának a 2020-as, jubileumi 30. idénye. A koronavírus-járvány miatt ennek a szériának a rajtját is jelentős mértékben halasztaniuk kellett a szervezőknek, illetve új versenynaptár kialakítására volt szükség.

Monzában ott lesz a mezőnyben a Bhaitech Racing 51-es rajtszámú versenyautójával Tóth László, aki a tavaly novemberi Motorsport Games elnevezésű „autósport olimpián” hívta fel magára a figyelmet a Formula-4-esek viadalain elért negyedik, illetve hetedik helyezésével.

LT_Monza_3



A 20 éves magyar versenyzőnek nem lesz könnyű dolga, a szuperlicenc pontokat is adó Európa-kupában ugyanis kifejezetten erős mezőny gyűlt össze idénre, több olyan pilótával, aki legalább egy szezont már teljesített ebben a géposztályban.

Az ellenfelek közül a legtöbben – Tóth Lászlóhoz hasonlóan – a Formula-4-es olasz, spanyol és német bajnokságban pallérozódtak korábban, de Tóth olasz csapattársa, Lorenzo Colombo például már nem először vesz részt az Európa-kupában, melynek tavalyi kiírásában az összetett pontverseny negyedik helyén zárt. A Bhaitech egyébként három versenyzővel lesz ott a rajtnál, a szintén olasz Nicola Marinangeli Tóthhoz hasonlóan újonc lesz a sorozatban.

A 18 fős mezőnyben – benne hét újonccal – Tóth ellenfelei között lesz a spanyol F4-es bajnokság tavalyi győztese, az argentin Franco Colapinto, és a Renault Sport versenyzőakadémiájának tagjai: a francia Victor Martins és a brazil Caio Collet, illetve a 2019-ben francia F4-es bajnok Hadrien David. Szintén rajthoz áll a 2018-as spanyol F4-es bajnok belga Amaury Cordeel, és a tavaly az olasz Formula-4-es szériában harmadik észt Paul Aron.

LT_Monza_2

Tóth László két héttel az idénykezdés előtt külföldi edzőtáborban vett részt mentális és fizikai felkészülésen, majd a Bhaitech olaszországi központjába utazott és a csapattal együtt érkezett meg Monzába az elmúlt hétvégén. Hétfőn és kedden, az olasz pályán négy hivatalos szezon előtti tesztet rendeztek a mezőny számára, a magyar versenyző az első gyakorláson 10. lett, a másik három alkalommal viszont a 15-18. pozíció között zárt.

„A cél elsősorban az volt, hogy annyit menjünk, amennyit csak lehet, és többféle beállítást próbáljunk ki, valamint a hosszú szünet után visszaszokjak az autóba” – mondta a csütörtökön kezdődő első forduló előtt Tóth.

A módosított versenynaptár 10 fordulóból és fordulónként kettő, azaz összesen 20 versenyből áll. Monza után többek között Imolában, Spa-Francorchamps-ban, Hockenheimben, Zandvoortban és Barcelonában is rendeznek viadalokat, a szezonzáró pedig a tervek szerint november végén Abu-Dzabiban lesz.

Monzában csütörtök este és péntek délelőtt is időmérő edzés vár a mezőnyre, amely pénteken az idény első, szombaton pedig a második 30 perc+1 körös futamát teljesíti.

Az edzéseket és a versenyeket a Renault Sport Series hivatalos Youtube-csatornáján, valamint a Facebook-on is élőben lehet majd követni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: