DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Tippek szaunázáshoz kezdőknek

Az első szaunázást mindenki izgatottan várja, hiszen van valami különleges benne, nem csak annyiról szól a dolog, hogy egy szál törölközőben ücsörögve várjuk a forró levegő áldásos hatását. Ugyanakkor van benne valami ijesztő is, mivel egyrészt az ismeretlentől mindig ösztönösen tartunk picit, másrészt kezdő szaunázóként még nem feltétlen vagyunk tisztában azzal, hogy mit, hogyan kellene csinálnunk, például hogy szabad-e előtte inni vagy enni.

Inni muszáj, de nem mindegy, hogy mennyit és mikor

Azt mindenki tudja, hogy a szaunában meleg van és izzadni fogunk, akkor viszont az elvesztett folyadékot pótolni kell. Ez eddig így igaz, de nem ennyire egyszerű a helyzet. Ugyanis, ha a szaunába lépés előtt vagy a kabinban túl sok folyadékot fogyasztunk, akkor a vérünk besűrűsödhet, ami a vérnyomás hirtelen megemelkedéséhez vezethet. Az sem jobb, hogyha nem iszunk előtte, mert az dehidratációt, más néven kiszáradást okoz.

Az általános javaslat úgy hangzik, hogy mielőtt belépünk a szaunába, maximum egy pohárnyi vizet fogyasszunk, és a kabinban lehetőleg ne igyunk. Viszont miután végeztünk a szaunázással, igyekezzünk az elvesztett vízmennyiséget pótolni lehetőleg ásványvízzel vagy valamilyen egyéb alkoholmentes itallal. Fontos az alkoholmentesség, ugyanis az alkohol fogyasztása szintén segíti a kiszáradást.

 https-__www.spatrendshop.hu_ - 2020 március - Cikk2



Szabad enni szaunázás előtt?

A szaunázás és az étkezés kapcsolata szintén nem egy átugorható kérdéskör, hiszen ennek is megvannak a maga szabályai.

Azt nyilván senkinek sem kell mondani, hogy a kabinba nem cipeljük magunkkal az előre elkészített kis szendvicseinket, de chipset és kekszet sem viszünk ropogtatni. Az általános javaslat szerint lehetőleg a szaunába lépés előtt maximum másfél órával együnk utoljára, és akkor se valami nehéz fogást válasszunk. Hiszen ha a szaunába lépéskor még mindig küzd a szervezetünk az emésztéssel, akkor az ígéretekkel ellentétben nem frissen és kipihenve fogunk kijönni a kabinból, hanem várhatóan kimerülten és rosszkedvűen. Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy bár nagyon jó hatással van a szervezetünkre a meleg levegő, de egyúttal meg is terheli azt, és ha ezt a folyamatot az emésztéssel kombináljuk, akkor garantáltan nagyon ki fogunk merülni a folyamat végére.

Viszont mielőtt bárkinek eszébe jutna éhgyomorral használatba venni a kabint, meg kell említeni, hogy attól sem várhatunk túl jó hatást. Ugyanis ekkor a meleg miatt leeshet a vércukorszintünk, ami enyhébb esetben fejfájással és szédüléssel, súlyosabb esetben pedig görcsökkel is járhat.

Ha kipróbáltad a szaunázást, és szeretnéd a mindennapjaid részévé tenni, nagyon jó megoldást jelenthet egy saját szaunakabin beszerzése.

Ehhez pedig nem kell mást tenned, mint felkeresni a SpaTrend oldalát, majd a magas minőségű szaunák közül kiválasztani a számodra leginkább megfelelőt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: