DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

TESZT: Eléggé ismered az autógumikat?

A biztonságos autó üzemeltetéséhez hozzátartozik a gumiabroncsok ismerete. Ha kellően jól ismerjük az autónkat és annak szükségleteit, a gumik, a futómű és végső soron az egész autó élettartama meghosszabbodik.

A megfelelő abroncsválasztás főleg télen sok balesetnek is elejét veszi. Mini tesztünkből kiderül, ki mennyire szakértője az abroncsoknak. Lássuk!

http-__www.olcsobbgumi.hu_ - 2020 január - Cikk1



Mire való a négyévszakos gumi?

A. Ahogy a neve is mutatja, minden évszakban lehet használni, tökéletes nagy hóban és meleg, nyári időben is.

B. Minden abroncs négyévszakos, csak van, aki speciálisan téli gumira cseréli a készletet, ezért most már nyári guminak szoktuk hívni. 

C. Olyan gumi, amit minden évszakban használhatunk. Főleg annak ajánlott, aki keveset használja az autót, szélsőséges időben keveset vezet. 

2. Honnan lehet megtudni a gumiabroncs gyártási évét?

A. Vásárlást igazoló számláról.

B. A gumiabroncs oldalán található jelölés mutatja.

C. Az autó szervizkönyvébe feljegyzik a gumisnál. 

3. Miért kell ellenőrizni a guminyomást?

A. Megfelelő nyomáson üzemeltetve nő a gumiabroncsok élettartama, csökken a sérülés kockázata, és üzemanyagot takaríthatunk meg. 

B. Így deríthető ki, hogy nem csökken-e a nyomás, vagyis nem kaptunk-e defektet vagy alattomos, lassú defektet. 

C. Hidegben a guminyomás csökken, így kavicsok és por kerülhet a belső és a külső része közé.

 

Megoldás

A négyévszakos gumik esetében a C válasz a helyes. Ez a típusú abroncs nem helyettesíti a téli-nyári gumik használatát, csupán egy alternatívát kínál azoknak, akik nem szeretnének gumit cserélni, például azért, mert ritkán vagy kizárólag rövid távokra használják az autót.

Az autógumi gyártási évét és hónapját a gumiabroncs oldalán található számok jelölik. Nem kizárt, hogy máshol is megtaláljuk az adatot, de erre érdemes hagyatkozni, ha biztosra mennénk. 

A guminyomás ellenőrzésével és megfelelő beállításával óvjuk a futóművet a sérülésektől, csökkentjük a fogyasztást és növeljük a gumi élettartamát. Természetesen a rendszeres mérés a defekt felderítésében is segíthet, de nem ez az elsődleges célja.

Az eredmény

Ha mind a három kérdésre sikerült helyesen válaszolni, azt jelenti, biztos ismeretekkel rendelkezel az autógumi vásárláshoz, nem okoz majd gondot a gumik biztonságos kezelése. Kevesebb találat esetén érdemes egy kicsit tájékozódni a témában, például az Olcsobbgumi.hu oldal tudástárán keresztül.

Sajnos a KRESZ és vezetéselméleti oktatás során még mindig aránytalanul kevés szó esik a gumik megfelelő használatáról, így sokszor még a gyakorlott vezetőket is érik meglepetések. Abroncs választás előtt jó, ha körbenézünk a piacon és megismerjük a saját járművünk igényeit. Ez sok kellemetlenségnek elejét veheti a későbbiekben. A jó gumiválasztás a biztonságos autózás egyik alapja.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: