DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Ezekre figyelj oda télen az autód megóvása érdekében!

Magyarországon szerencsére ritkán fordulnak elő extrém időjárási viszonyok, azonban a téli hónapokban szinte mindig meg kell küzdenie a mínuszokkal az autósoknak.

A hazánkban forgalomban lévő gépjárművek többségét nem ilyen időjárási körülményekre tervezték, ezért célszerű odafigyelni az alapvető karbantartási teendőkre és biztonsági szempontokra.

Használj téli gumikat a zord időjárás beköszöntével!

A téli gumi használatának fontossága jelentős szereppel bír, hiszen a csúszós, jeges utakon elengedhetetlen a gépjármű megfelelő irányításához. Sajnos sok autós még mindig egyfajta fölösleges, extra anyagi kiadásként tekint a téli gumikra, azonban már egyre többen ismerik el a fontosságukat. A jelenleg hatályos magyarországi törvények szerint a téli abroncsok használata nem kötelező, így a bírságtól nem kell tartani a közúti ellenőrzések alkalmával.

https-__autofelszerelesek.hu_ - 2020 január - Cikk2



A biztonságos gépjárművezetés és közlekedés érdekében célszerű beruházni a téli gumiabroncsokra. Attól függetlenül, hogy a magyar jogszabályok nem teszik kötelezővé a téli gumik használatát, még kifejezetten ajánlott az alkalmazásuk. A téli gumik jelentősen jobb tapadást és stabilitást biztosítanak minden gépjármű számára, és számos esetben akár életeket is menthetnek. Az Autófelszerelések.hu kínálatában elérhető Rezaw termékek, például a csomagtértálcák és gumiszőnyegek segítségével pedig télen is tökéletesen tisztán tarthatod gépjárműved állapotát.

Melegítsd 1-2 percig a motort indulás előtt!

Az indulás előtti motor néhány perces melegítésének szükségessége alaposan megosztja az autósokat. Vannak, akik arra esküsznek, hogy mindenképpen érdemes körülbelül 5 percig járatni a motort az útnak indulás előtt. Az autóvezetők másik része viszont azt állítja, hogy a modern gépjárműveket már az azonnali indulásra tervezik. A motor melegítése helyett inkább a gáz kíméletesebb használatát javasolják, hogy a gépjármű kényelmesen elérje a számára ideális üzemi hőfokot.

A megoszló vélemények ellenére érdemes ebben az esetben is az arany középutat választani, és indulás előtt 1-2 percig járatni a motort. Az 1-2 perces járatás közben nyugodtan fel lehet készülni az utazásra, el lehet tenni a telefont a megfelelő helyére, és végre lehet hajtani a kisebb kényelmi műveleteket.

Használjon megfelelő minőségű motorolajat

Télen kifejezetten fontos, hogy a gépjármű magas minőségű motorolajat kapjon. Az olajcserén soha nem érdemes spórolni, hiszen az autó műszaki állapotát jelentősen befolyásolja az adott olajtípus minősége. A gyártók körülbelül 20-30 ezer kilométer megtételét követően javasolják az olajcserét, de érdemes inkább hamarabb elvégezni azt. 15 ezer kilométernyi vezetés után már ajánlott az olajcsere, hogy az autó semmiféle kárt ne szenvedjen. Így nem szükséges a javításra a motorolaj árának a többszörösét költeni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: