DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

W Series: Egy történelmi baklövés lenne?

Alig néhány órája jelentették be a kifejezetten nőknek szóló, W Series névre keresztelt formulaautós kategóriát, az máris heves indulatokat váltott ki a motorsport képviselőiből. Akad olyan versenyző is, aki történelmi visszalépésnek tekinti a sorozat indulását.

A 2019-től induló, kizárólag női versenyzőket felsorakoztató kategória mögött, mint kiderült elsősorban az a gondolat áll, hogy újabb lehetőséget biztosítson a motorsportban érdekelt nők számára a versenyzéshez, a fejlődéshez, mindezt ingyen és bérmentve, félmillió dolláros díjért. A széria indulása azonban nem aratott elsöprő sikert. A bejelentés óta ugyanis a közösségi médiában számos versenyző megosztotta a csak nők számára kitalált szériával kapcsolatos véleményét. Sokan értenek egyet a kitűzött célokkal és a mögötte húzódó gondolattal, vannak viszont olyanok is, akik nem fogadták tárt karokkal a W Seriest.

 

A jelenleg a brit Formula–3-ban versenyző, korábbi brit GT bajnok, Jamie Chadwick például egyetért azzal, hogy a széria egy újabb lehetőséget fog nyújtani számukra a versenyzéshez. „Olyan versenyző vagyok, aki az év 365 napján szeretne versenyezni. A GT szériában továbbra is férfiak ellen fogok küzdeni, de a W Series egy kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy tovább fejlesszem a képességeimet, és följebb lépjek a motorsport junior kategóriáiban is, szóval kíváncsian várom, mit hoz majd a jövő év.”



Alice Powell, a korábbi Formula Renault-bajnok is hasonlóan pozitív véleménnyel volt a szériáról, mondván, megmászni a motorsport ranglétráját minden versenyzőnek nehéz, de a nőknek kifejezetten az, ezért a W Series egy pozitív irányba lendítheti ezt a küzdelmet, többek közt amiatt is, mert ingyen, ugyanakkor pénzdíjért szállhatnak harcba. „Ez fontos eszköz lesz a végcélunkhoz is. Egy mérföldkő azon nők számára, akik az alsóbb kategóriákból próbálják felküzdeni magukat a komolyabb, együléses versenyzéshez, hiszen a későbbiekben majd felhasználhatjuk mindazt a tapasztalatot, amit a W Seriesben szerzünk."

 

Stephane Kox GT pilóta is úgy véli, a W Series előnyösen fog hozzájárulni nem csak a női versenyzők karrierjéhez, hanem magához a motorsport világához is, továbbá segíteni fog a nőknek a versenyzésben való fejlődéshez is. „Nemrég beszélgettem a széria alapítóival, és egyértelmű, hogy tisztán átlátják, mire van szükségünk nekünk, nőknek ahhoz, hogy versenyezhessünk. Ha magamból indulok ki, akkor tudom, hogy a legmagasabb szinten, a legjobb pilóták ellen szeretnék versenyezni, legyenek azok nők vagy férfiak. De ahhoz, hogy ezt megtehessük, először tapasztalatra van szükségünk.”  

 

A pozitív vélemények mellett viszont sokan vannak olyanok is, akik nem értenek egyet azzal, hogy a kategória elkülöníti a női és férfi versenyzőket egymástól. Az egyik ilyen határozott ellenvéleményt az IndyCarban versenyző Pippa Mann fogalmazta meg Twitteren. „A mai egy nagyon szomorú nap a motorsportban. Azok, akik segíteni próbálnak a női versenyzőknek most a valódi támogatás helyett azt választották, hogy elkülönítsék, szegregálják őket. Mélyen csalódott vagyok, hogy látnom kellett ezt a történelmi visszalépést” – írta Mann.

Az Euro F3-ban versenyző Sophia Floersch, Pippa Mannhoz hasonlóan nem rajong a külön kategória ötletéért. „Egyetértek az érvekkel, de a megoldással már közelről sem” – írta Floersch a Twitteren. „A nőknek hosszú távú támogatás és megbízható támogatók kellenek. Én is a legjobbak ellen szeretnék versenyezni. Csak hasonlítsuk össze ezt a gazdasággal, ott is szükség van női menedzsmentre vagy tanácsadó testületre? Nem! Ez nem a helyes út!”

 

Azt, hogy kik és milyen csapatban fognak rajthoz állni a 2019-ben rajtoló szériában egyelőre nem jelentették be. Az viszont biztos, hogy a kategória hat európai helyszínen fog futamokat rendezni. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: