DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Massa terve: 2024-ben legyen olimpiai sport a gokart!

Bár a fénykorában bajnoki címért harcoló Felipe Massa már visszavonult a Formula-1-ből, elképzelhető, hogy a sport világára még csak ezt követően gyakorolja majd a legnagyobb hatást.

2017 végén befejezte pályafutását a királykategóriában a tizenegyszeres győztes Massa, de csak néhány hónapnak kellett eltelnie, hogy a brazil egyértelműen jelezze, ezzel még koránt sem fordított hátat a motorsportnak. Versenyzőként is látni fogjuk még, hiszen a Venturi színeiben újra a dobogókért hajt majd a Formula-E decemberben kezdődő ötödik szezonjában, emellett viszont fontos vezetői feladatot is vállalt, hiszen ő lett a CIK-FIA, vagyis a Gokartsport Nemzetközi Bizottságának az elnöke, ahol a technikai versenyzés belépőszintjének irányításáért felel.

„Én magam sokkal többet értem el a karrieremben annál, mint amit előzetesen el tudtam képzelni. Fontosnak tartom, hogy vissza is adjak ebből valamit, ezt pedig a motorsportok iskolájában, a gyerekek körében teszem” – fogalmazta meg ars poeticáját. 

pf_olahgy



Amellett, hogy szívügyének érzi a versenyzés gondolatával kacérkodó ifjúság segítését, Massa egy merész célt is megfogalmazott, amelyet ha sikerül megvalósítania a következő hat évben, az forradalmi lépés lesz a technikai sport, és általában véve a sport világában is: szeretné a gokartot meghonosítani a gépi teljesítménytől hagyományosan ódzkodó olimpiai játékok programjában. Ennek elöljáróját, főpróbáját pedig már idén megtapasztalhatja a szakma, hiszen az októberben Buenos Airesben rendezendő Ifjúsági Olimpián bemutatóeseményként első alkalommal tényleg feltűnik majd az elektromos gokart.

„Remek ötleteink vannak. Ott lesz az argentínai esemény az év végén, a cél pedig az, hogy az elektromos gokartok feltűnjenek a 2024-es párizsi olimpián” – fogalmazott Massa a brazil Conversa com Bial tévéműsorban nyilatkozva.

Jövőbe mutató irányzatként, a környezettudatosságot hirdetve természetesen rögtön az elektromos hajtás merült fel opcióként, amelynek jobb esélye lehet átjutni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rostáján. Bár jelenleg már az FIA is tagja a NOB-nak, az autóversenyzés olimpiai sportággá való előléptetése eddig nem merült fel komoly lehetőségként – noha egy motorhajtású sportág már szerepelt az ötkarikás programban 1908-ban –, így Massa történelmi tettet hajtana végre, ha sikerülne elfogadtatnia sportágát, hogy akár csak egy nem hivatalos, demonstrációs versenyt rendezhessenek 2024-ben, Párizsban. A projekt lobbierejét segítheti, hogy az FIA székhelye is az olimpia helyszínén, a francia fővárosban található.

„Az elektromos gokartok még az útjuk elején járnak. Sok mindent kell még fejleszteni ahhoz, hogy lecsökkentsük az akkumulátor tömegét, ami most még rendkívül nehéz. Ez fontos a gyerekek szempontjából is, mert ha baleseteznek, felborulnak, akkor a gokart tömege nagyon sokat számíthat. Viszont a fejlődés rendkívül gyors ütemben zajlik, így biztosan rövid időn belül javulást érünk el” – beszélt a fő feladatról Massa.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: