DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

F3: Ezek között lehetetlen versenyezni!

Háromszor lökték ki győztes pozícióból a Formula-3-as Európa-bajnokság spái versenyein Felix Rosenqvistet. A kategória rangidőse újból kifakadt botrányos versenyzőtársaira.

Monza után Spában újra állt a bál a Formula-3-ban, ahol a versenyzők felelőtlen magatartása miatt nagy, elkerülhető balesetek történtek, különösen a második futamon. A legrosszabbul viselkedő Lance Strollt eltiltották a harmadik versenyről, az FIA elnöke, Jean Todt pedig a történtek hatására kollektív „oktatás”-ra rendelte be a mezőny pilótáit.

Az esetek egyik szenvedő alanya a rajtrács legrutinosabb indulója, a hatodik szezonját húzó Felix Rosenqvist volt, akit mind a három futamon a győzelemért harcolva ért inzultus. Az elsőn Antonio Giovinazzi kényszerítette ki a pályáról, a másodikon a Stroll által beindított hatalmas hármas ütközés egyik áldozata lett, a harmadikon Markus Pommer tolta le az aszfaltról. A német versenyző, Kiss Pál Tamás tavalyi AutoGP-s ellenfele ezért áthajtásos büntetést kapott, de mielőtt leszolgálta volna, még meg is forgatta Rosenqvistet, amiért kizárással sújtották. Érthető, hogy a 23 éves svéd kifakadt társaira.

„Hogy teljesen őszinte legyek, úgy gondolom, sosem tapasztaltam még, hogy valakik ilyen rossz színvonalon vezessenek. Egyszerűen lehetetlen némelyik srác ellen versenyezni közülük, és nem számít, mennyire vagy óvatos. Az utolsó versenyen különösen figyeltem, mégis megpörgetett egy olyan versenyző, akire akkor osztottak ki áthajtást. Némelyik új fiú azt hiszi, hogy videójátékban van. Ezt a pályát fal veszi körül, sok a szélárnyékozás és a kemény féktáv, be kell vallanom, aggódva megyek versenyezni ide” – idézi az Autosport Rosenqvistet.

Kiemelte, a probléma forrásai bizonyos fiatal versenyzők, nem az összes újonc. „Lehetséges magas szinten versenyezni, tiszteletben tartva másokat, Charles (Leclerc, a bajnokság új éllovasa) jó példa erre.”

A Rosenqvisttel első futamon összeakadó Giovinazzi – szintén a tapasztaltabb pilóták egyike –, aki az incidens miatt rajtbüntetést kapott, úgy gondolja, csak nevelő célzattal szankcionálták. „Versenybaleset volt. Felix mögöttem jött, Charles is mögöttem, és úgy döntöttem, balra húzódom vissza az ívre, de túl közel voltak, és a szárnya eltalálta a gumimat. A stewardok azt mondták, nem volt igazán nagy baleset, de nem akarták, hogy a fiatal versenyzők arra panaszkodjanak, miért nem kapott Giovinazzi büntetést” – magyarázta az olasz pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: