DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

F3: Dráma az utolsó körökben Pau utcáin

A harmadik futam legvégéig úgy tűnt, Jake Dennis triplázni tud a szezon harmadik fordulóján: végül azonban nemcsak a futamot, de a Pau Nagydíj abszolút elsőségét is elbukta.

A délnyugat-franciaországi Pau városában megrendezett versenyhétvége a Formula-3 egyik rangos megmérettetése, hasonló Makaóhoz – már csak ezért is, mert úgyszintén azon kevés nem F1-es verseny közé tartozik, amely a nagydíj címet viselheti –, ám vele ellentétben az Európa-bajnokság versenynaptárának szerves része. A különbség az átlagos fordulókhoz képest annyi, hogy bár itt is három futamot tartanak, végül a Pau Nagydíj abszolút győztesét is kihirdetik. A 2014-es kiírást Felix Rosenqvist nyerte meg, aki az idei mezőnyben is jelen van.



Mégsem ő, hanem csapattársa a Prema istállónál, a másodéves brit Jake Dennis bizonyult leggyorsabbnak a kvalifikációkon, és mindhárom versenyre megszerezte a rajtelsőséget – korábban egyetlen pole sem állt a neve mellett, akárcsak győzelem. A szombati első futamon utóbbit is pótolta, Antonio Giovinazzi támadásait kivédekezve felállt a dobogó legelső fokára. Ugyanezt megismételte a kaotikus második versenyen, amelyen háromszor kellett behívni a biztonsági autót, a körözést pedig egy időre piros zászlóval is felfüggesztették. Ezúttal Charles Leclerc kísérte célba 0,6 tized lemaradással, Giovinazzi harmadik lett.

Dennis a harmadik futam 28-ból 24. köréig ugyancsak az élen állt, és sokáig úgy tűnt, összejöhet számára a triplázás. A verseny utolsó szakaszában azonban valószínűleg a felfüggesztés meghibásodása miatt küszködni kezdett a kormányzással, különösen a balkezes kanyarokban. Giovinazzi hamar utolérte, a szűk pályán azonban megelőzni így sem tudta könnyen.

A vezetés feladása után következő körben Dennis a dobogós pozíciót is elveszítette, és bár az utolsó fordulót még pontszerző helyen kezdte meg, végül a 23. helyig csúszott vissza. A verseny győzelme – számára a második a szezon folyamán – Giovinazzinak jutott, aki egyben a 74. Pau Nagydíjat is megnyerte. Neve olyan nagyságok közé került fel, mint Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari vagy Jim Clark, egy időben ugyanis a világbajnokságon kívüli Formula-1-es versenyt futottak Pauban.

A harmadik futam dobogójára Maximilian Günther és Charles Leclerc fért még fel. Rosenqvist kiesett, ötödik és hatodik lett a futamokon.

A bajnoki összesítésben Giovinazzi (164 pont) és Leclerc (149 pont) kezd elhúzni mindenki elől, a rutinos olasz eddig minden futamon dobogóra állt, a monacói újonc egyedül a legelső versenyen nem végzett pódiumon. Rosenqvist (110) a harmadik, Dennis (96) feljött a pontverseny negyedik helyére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: