DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
Egyéb

24 órás versenyen indul idén Zanardi

Mivel a 2016-os paralimpiára is készül, az olasz versenyző idén csak két versenyen áll rajthoz, ez a kettő azonban egy 24 órás és egy 1000 kilométeres futam lesz.

A 2001-ben a Lausitzringen mindkét lábát elveszítő Alessandro Zanardi balesete óta először fog hosszútávú versenyen részt venni. A Blancpain Endurance szériába tartozó spái 24 órás, illetve erre felkészülésként a Paul Ricard aszfaltcsíkon rendezett 1000 kilométeres futamokon ül volán mögé.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Zanardinak társakkal kell megosztania a BMW Z4 GT3-at, akik személyét eddig nem jelentették be. Az olasz pilóta műlábakkal versenyez, eddigi autóit mind különlegesen, ezekre az igényekre szabva alakították át. Most olyan módosításokra lesz szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a BMW-t Zanardi és ép pilóták is vezethessék felváltva.



„Hosszú ideje álmodtam arról, hogy hosszútávú klasszikusokon vezessek, mint ez. Nagyszerű dolog, hogy a BMW Motorsport és Jens Marquardt valóra váltják ezt az álmot” – idézi az Autosport a 48 esztendős pilótát. Szinte lehetetlennek tűnik, hogy egy férfi lábak nélkül, mint én, a ’normális’ versenyzők ellen mérkőzhet meg egy ilyen különösen kiélezett, nehéz és nagy presztízsű eseményen. De tudom, hogy a barátaim a BMW-nél rendelkeznek a technikai szakértelemmel és innovatív ötletekkel, hogy leküzdjék ezt a kihívást.”

Zanardi idén csupán ezen a két versenyen vesz részt, hogy a 2016-os Rio de Janeiro-i paralimpiára készülhessen, ahol a 2012-ben, Londonban kézi hajtású kerékpárral szerzett két aranyérmét ismételheti meg. Négy év kihagyás után tavaly tért vissza a versenypályákra, a Blancpain Sprint széria hat futamán indult. Abban a sorozatban minden autót két versenyző oszt meg, Zanardi volt az egyetlen, aki egyénileg indulhatott. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: