DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Besenyei új motorja csak a legelső lépés

Miután összesítésben csupán a csalódást keltő 11. helyen végzett tavaly, a Red Bull Air Race 2015-ös (számára immár tízedik) idényében Besenyei Péter a nagy visszatérésre készül.

Miután a hivatalos világbajnoki sorozat idén júliusban egy hazai, azaz magyarországi állomást is beiktat, nem vitás, hogy a Besenyire nehezedő nyomás hatalmas.

scn12271742_resize

Pénteken már kezdődnek is az idénynyitó Abu-Dzabi futam időmérői, a Red Bull Air Race „keresztapja” azonban elég tapasztalt és tisztában van azzal, hogy lépésről lépésre kell visszakapaszkodnia az élmezőnybe.



Az edzések a csütörtöki napon folyatódtak, és Besenyeinek minden bizonnyal déjà vu-je volt, miután sorozatban második évben sem tudott megfelelő teljesítményt kicsikarni az egyed fejlesztésű Corvus Racerből, hogy tartani tudja a lépést a világ leggyorsabb motorsport sorozatának legjobbjaival, ahol a pilótáknak és a gépeknek 370 km/órás sebességgel és időnként 10 G-s terheléssel kell megbirkózniuk. A rövid téli holt idény során Besenyeinek és csapatának alig volt ideje változtatásokat eszközölni, de sikerült beépíteni az új motort, csakúgy mint egy áramvonalasabb futóművet. Ennek ellenére a pilóta és új technikusa, Andreas Kaufman úgy érzik, hogy van még min javítani.

„Minden egyes helyszín más, ezért az edzések során igyekszünk megtanulni a pályákat, megtalálni az ideális íveket és technikákat,” magyarázta a magyar pilóta. „Nagyon szeles itt az idő, és ez már alapban megnehezíti a dolgunkat; de legfőbb problémának az érzem, hogy, ahogyan tavaly is, nem lehet eléggé meghúzni a gépet, hogy a szűkebb kanyarokat megfelelően vegye be. Kielemeztük a helyzetet, átgondoltuk, hogy mit kellene tenni, és nagyon valószínű, hogy szárnyat kell majd cserélnünk.”

Ha valakinek sikerülhet felülemelkedni ezeken a nehézségeken Abu-Dzabiban, az bizony a magyar klasszis, aki már két ízben is, 2005-ben és 2007-ben is diadalmaskodni tudott ezen a pályán. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: