DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Dakar: Coma nyert a motorosok közt

A 2015-ös Dakar egyik leghosszabb szakaszát egyelőre csak a motorosok teljesítették, az autós élmezőny e sorok írásakor még csak a hetedik ellenőrzőpontnál tart a tízből.

A kétkerekűek mezőnyében a hétfőn sok időt veszítő Marc Coma faragni tudott összetettbeli hátrányán, miután bő kétperces előnnyel megnyerte a szakaszt a versenyt vezető Barreda Bort előtt. A chilei Quintanilla lett a harmadik, majd következett egy másik KTM-mel a szlovák Svitko és a két hondás portugál, Goncalves és Rodriguez. Az összetettet Barreda Bort még mindig bő tíz perc előnnyel vezeti Coma előtt, majd következik Goncalves, Quintanilla, illetve a ma egyaránt gyengébben szereplő Viladoms, Faria, Walkner trió.

Az autósok mezőnyéből a hatodik ellenőrzőpontról tudunk komolyabb részeredménnyel szolgálni, itt cikkünk írásakor 27 autó haladt át. Közülük a Mini orosz versenyző, Vasziljev volt a leggyorsabb, hat perc előnyben az idei verseny eddigi meglepetésemberével, Al Rajhival szemben, akit két újabb Mini, az összetettben már esélytelen Roma és az éllovas Al-Attiyah követett. Az ötödik helyen a hazai kedvenc Spataro állt ekkor, majd jött egy „nagy ötös”: Peterhansel, Gordon, Holowczyc, Sainz és de Villiers.

Ahogy ebből is kiderült, a tegnap a végső győzelemre minden esélyét elveszítő Carlos Sainz folytatta a versenyt, akárcsak Orlando Terranova – utóbbi a 45., előbbi az 54. helyen áll összetettben, s kettejük közt ott van az első napon „elszálló” Roma is. Egy másik monsteres sztár, Chicherit számára viszont befejeződött a verseny: a francia autója a szakasz harmadik kilométerén kigyulladt, s immár hivatalosan is közölték, hogy feladja a Dakart.

chicherit



Egy másik francia is rosszul járt ma: Cyril Despres Peugeot-ja a 64. kilométernél megállt, s egyelőre úgy tűnik, hogy nem tudja folytatni – önerőből legalábbis semmiképpen. A napot az összetett negyedik helyén kezdő holland Ten Brinke alatt szintúgy elromlott az autó, de ő mintegy negyed óra után tovább tudott menni.

A quadok mezőnyét a nyolcadik ellenőrzőpontnál az összetett éllovasa, Rafal Sonik vezeti a címvédő Casale előtt – a lengyel három perc előnnyel rendelkezik. A kamionosok versenyéről viszont még nem tudunk túl sok érdemi információt elmondani, hiszen a monstrumok csak a második checkpointnál járnak – az élen egyelőre négy Kamaz, de még nagyon sok van hátra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: