DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Dakar: Elindult az egyik leghosszabb nap

Az idei Dakar egyik leghosszabb szelektív szakaszát rendezik ma Chile hegyei közt, ráadásul azon ritka napok egyike ez, amikor mind a négy kategória ugyanazon az útvonalon halad végig.

A motorosok és a quadosok mezőnye már órákkal ezelőtt megkezdte a Dakar ötödik szakaszát, mely előbbiek, valamint az autósok számára a harmadik leghosszabb, a kamionosoknak pedig a leghosszabb gyorsasági szakaszt tartalmazza az idei kiíráson. Azon ritka napok egyike a mai, amikor mind a négy kategória ugyanazt a szelektívet teljesíti, melynek hossza 458 kilométer, míg az összekötő ennek nagyjából a fele, 239 kilométer.

dakar_szakasz5



A motorosok és a quadosok magyar idő szerint fél egykor megkezdték a szelektívet, az autósok negyed négykor rajtoltak, míg a kamionosok pedig fél hatkor indulnak neki a Copiapo és Antifagusta közti út mért szakaszának. A mezőny egyre csak fogyatkozik, várhatóan 91 autó, 131 motor, 36 quad és 58 kamion rajtol majd el – Buenos Airesben ezek a számok még 137, 161, 45 és 63 voltak, jól látszik tehát, hogy az autósok közül estek ki a legtöbben.

A három magyar egységből kettő még versenyben van: a motoros Dési János a tegnapi szakaszt az 55. helyen zárta, összesítésben pedig az 56. pozícióban áll. A két autós egység közül Szallerék már korábban kiestek, miután nem tudtak elrajtolni a harmadik szakaszon, Sebestyénék viszont tegnap is célba értek, bár eredményük egyelőre nem szerepel a Dakar hivatalos eredménylistájában. A határontúli motorosok közül a vajdasági Saghmeister Gábor már korábban kiesett kéztörése miatt, míg az erdélyi Gyenes Emanuel a 40. helyen áll.

Az autósok mezőnyét Al-Attiyah vezeti nyolc perc előnnyel de Villiers és huszonhárommal Al Rajhi előtt. Az élmenők közé tartozó Carlos Sainz és Terranova alaposan visszaestek műszaki hiba miatt, de a tervek szerint folytatják a versenyt, ám esélyeiket elvesztették. A Dakar előtt favoritnak tűnő 7-8 versenyzők közül a 43 perc hátrányban az ötödik helyen álló Holowczyc, és a Peugeot-val lassan magára találó, jelenleg 78 és fél perc hátránnyal 12. élő legenda, Peterhansel van még lőtávolban.

A motorosok és a quadosok is elveszítettek egy-egy szakaszgyőztest az elmúlt 24 órában: a négykerekűeknél Lucas Bonetto adta fel műszaki hiba miatt, míg a kétkerekűeknél a nyitányt megnyerő Sam Sunderland elesett, és sérülése nem tette lehetővé a folytatást. A verseny utóbbiaknál nagyon szoros, tizenkilencen vannak még egy órán belül, az élen a spanyol Barreda Bort, aki tíz perc előnnyel rendelkezik honfitársa, Coma előtt.

barreda

A quados mezőnyt korábbi negyedórás büntetése ellenére ismét a lengyel Sonik vezeti a korábbi éllovas Lafuente és a címvédő Casale eőtt. Negyedik a katari Abu-Issa, de ő is húsz percen belül van, mögötte viszont nagy a szakadék, hiszen az ötödik helyezett Halpern lemaradása fél perc híján már egy egész óra. A legnagyobbak mezőnyében három Kamaz az élen, méghozzá három percen belül: Mardejev vezet Nyikolajev és Karginov előtt. A negyedik Loprais (MAN) és az ötödik Stacey (Iveco) van még húsz percen belül az éllovashoz képest.

A szakasz végén jelentkezünk a legfrissebb hírekkel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: