DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Dakar: Magyar kieső a pokoli szakasz után

Az autós és motoros eredmény után megérkezett esti részletes beszámolónk a Dakar mai napjáról – Szallerék sajnos már nem lehettek ott a rajtnál, hiába küzdöttek húsz órán át a tegnapi horrorszakaszon.

A Dakar harmadik szakaszának autós és motoros eredményeiről már beszámoltunk: előbbiek közt az argentin Orlando Terranova, míg utóbbiak közt meglepetésre az osztrák újonc, Matthias Walkner végzett az élen. A kamionosok és a quadosok eredményével viszont még adósok vagyunk...

A legnagyobbak mezőnyében idén először nyert szakaszt Ajrat Mardejev, aki ezzel az összetettben is átvette a vezetést. Az első napot a hatodik, a másodikat pedig a harmadik helyen záró orosz majdnem két perccel előzte meg a címvédő Karginovot, Gerard de Rooyt pedig újabb két és féllel, így összesítésben közel nyolc perc az előnye. Mögötte egyébként igen szoros a verseny, a 2-6. helyen Loprais, Karginov, Nyikolajev, Kolomy és Viazovich egy percen belül következnek, s még de Rooy is 10 percen belül van.

Az összetettben jelenleg a 30. és a 40. hely közt áll a Dakar legidősebb versenyzője, a 73 esztendős Yoshisama Sugawara, aki 1983-ban indult először a versenyen, így ő tartja a részvételi rekordot. A kétszer motorral, hétszer pedig autóval rajthoz álló japán 1992 óta kamionnal versenyez, s bár győzni soha nem tudott, hatszor is második lett a versenyen.

mardeev



A quadosok mezőnyében a címvédő chilei Ignacio Casale komoly időveszteséget könyvelhetett el. Az összetett második helyén álló versenyző késve érkezett meg a gyorsasági szakasz rajtjához, s bár több mint 20 perc hátrányban volt a második mért pontnál, végül egy fantasztikus felzárkózást követően csak öt percet kapott a szakaszgyőztes argentin Bonettótól. Ekkor úgy tűnt, hogy a versenyt a rutinos lengyel Rafal Sonik vezeti, ám a Dakar honlapja szerint időbüntetést kapott, így a hivatalos eredménylista szerint csak a negyedik helyen áll az uruguayi Lafuente, Casale és az argentin Halpern előtt.

Még a második szakaszhoz kapcsolódó hír, hogy a motorosok mezőnyének utolsó része nem teljesítette a gyorsasági egészét, miután az élversenyzők túlságosan nehéznek minősítették a terepet. Így az utolsó mintegy negyven motoros számára megállapítottak egy időt, és azt írták jóvá a harmadik ellenőrzőpont és a mért szakasz vége közt.

Számos versenyző számára már a második nappal véget ért a verseny. Tizenkét motoros, köztük a vajdasági Saghmeister Gábor nem ért célba tegnap, hat motoros, három autós (köztük Adam Malysz) és egy kamion járt ugyanígy. Az autósok mezőnye aztán ma reggelre brutálisan megfogyatkozott: a 134-ből 34 egység, azaz mintegy a résztvevők egynegyede nem indult el a mai gyorsaságin, köztük például az egyetlen hölgypáros, Catherine Houles és Sandrine Ridet.

dakar_malysz

Számunkra azonban ennél sokkal fontosabb és szomorúbb hír, hogy Szaller Zoltán és Farkas Sándor sem tudott elindulni a mai szelektíven, így hiába küzdötték át magukat mintegy 20 óra alatt az 518 kilométeres hétfői gyorsaságin, a Dakar számukra is véget ért. Az egység dolgát számos technikai probléma nehezítette az idei kiírás legnehezebb szakaszán. Sebestyén Sándorék viszont versenyben vannak, a 63. helyen zárták a mai napot. A motorosok közt Dési János a középmezőnyben, a 65. helyen végzett a 138 beérkező közül, az erdélyi Gyenes Emanuel a 40. lett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: