DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Az indiai Verstappen álma a Force India

A 16 éves mumbai-i versenyző gokartról vált együléses autókra, a csapatfőnök Vijay Mallya szerint ő lehet a Formula-1 következő indiai versenyzője.

A fiatal Jehan Daruvala májusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy német gokartversenyen jobb időt teljesített, mint a szórakozás kedvéért szintén rajthoz álló Sebastian Vettel – az F1-es világbajnok magán a futamon sérülésre hivatkozva már nem indult el. Három sikeres gokartos év után vált együléses versenyautókra, kétliteres Formula Renault-val fog versenyezni különböző sorozatokban. Hét futamot teljesít az észak-európai NEC szériában, hármat az Európa-kupában, valamint kettőt az Alpok-sorozatban a Fortec Motorsport csapattal.

Daruvala a Force India és annak tulajdonosa, Vijay Mallya támogatását élvezi – csak a NEC-ben töltött szezon 300 ezer fontba kerülne. A versenyző 16 napon keresztül tesztelte a Fortec autóját számos európai pályán, a Nürburgringen, Spában, Barcelonában, valamint Jerezben. Saját elmondása szerint csupán két tizedmásodperccel maradt el a NEC aktuális bajnoka, Ben Barnicoat idejétől.

A Force India akadémiája 2012-ben: középen Jehan Daruvala


„A legnagyobb változás az, hogy úgy érzed magad, mintha be lennél szorulva az autóba, mivel a látásod akadályozva van. Nagyon megterhelő a nyaknak is, de biztos vagyok benne, hogy mire a szezon elkezdődik, teljesen hozzászokok” – beszélt Daruvala a gokart és Formula Renault közti különbségről az indiai PTI hírügynökségnek. Együléses pályafutása még el sem kezdődött, de fejében már az F1 jár. „Ez valami nagy kezdete lehet. Egy nagyobb szériában is helyt kell majd állnom, hogy esélyem legyen a Formula-1-re. Kimi Raikkönenen kívül senki más nem jut eszembe, aki rögtön F1-be ment a 2.0 után.”

Vijay Mallya teljes vállszélességgel kiáll a fiatal versenyző mellett: úgy gondolja, ő lehet a királykategória következő indiai résztvevője. Korábban Narain Karthikeyan és Karun Chandhok szerepelt a száguldó cirkusz mezőnyében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: