DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Dakar-menők: Ismét Ignacio kaszál-e?

Általában a quadosok szereplését övezi a legkisebb figyelem a Dakar Ralikon, holott a világ legrangosabb és legkeményebb tereprali-versenye számukra is ezer kihívást tartogat. Legutóbb Ignacio Casale vette a legjobban az akadályokat, aki ezzel a verseny történetének első chilei győztese lett.

Ignacio Casale szokatlanul fiatalon, mindössze 22 éves korában indult el élete első Dakar Raliján, 2010-ben a kamionosok mezőnyében állt rajthoz édesapjával. A 26. helyen értek célba, ami elég volt ahhoz, hogy Ignacio a következő 2011-es Dakar Ralira szabadkártyás indulási jogot kapjon. Abban az évben már a motorosok mezőnyét erősítve szelte át az Atacama-sivatagot, illetve Argentína és Chile hegyeit – sikerrel, hiszen két keréken is befért a top40-be.

2012-ben újra járművet és kategóriát váltott, és az az évi Dakaron már a quaodosok mezőnyében húzta tövig a gázkart. Ebben a kategóriában már rögtön első évében a 4. lett, majd 2013-ban első szakaszgyőzelmét is megszerezve a 2. helyen végzett az összesítésben, csak Marcos Patronelli tudta őt megelőzni a célban.

2014-ben, vagyis a legutóbbi Dakaron ezt a teljesítményt is sikerült túlszárnyalnia, hiszen a 13-ból 7 szakaszt megnyerve, a 7. naptól végig vezetve a versenyt nyert, és ezzel a Dakar Rali történetének első chilei győztese lett, az összes kategóriát figyelembe véve. A most januári versenynek egyértelműen a címvédés szándékával fog nekivágni Yamaha Raptor 700-asának nyergében, hiszen egész évben erre az egy megmérettetésre készült.



„A vágy hozzásegít ahhoz, hogy valóra váltsd az álmaidat. A tavalyi győzelmem a Dakaron egy bizonyíték volt erre. Elég szenzációsra sikerült a győzelmi ünnepünk is Valparasióban. Annyira jó volt, hogy szeretném megismételni, ezért 2015-ben a címvédés lesz a célom. Rengeteget dolgozunk a quadon annak érdekében, hogy ezt a célt elérjük: a felfüggesztés, az üzemanyagtank és a végsebesség tekintetében is fejlődtünk. Ez a fejlődés jelentette számunkra a prioritást, ezért idén az összes nagy versenyt kihagytam. Ehelyett viszont rengeteget edzettem, illetve különböző regionális versenyeken is elindultam, ahol meglepetésemre egyből a győzelemért tudtam harcolni. Ez lélektanilag és a fizikai felkészülésem szempontjából is jót tett nekem” – idézi a Dakar Rali hivatalos oldala a még mindig csak 27 éves chilei quados szavait. 

A legutóbbi Dakart tehát ő nyerte a quadosok mezőnyében. Az előttünk álló verseny egyik legnagyobb kérdése így aztán az lesz (és a Szilveszterre való tekintettel talán megbocsátják nekem ezt a befejezést): vajon ezúttal másvalaki aratja le helyette a babérokat, vagy a mostani verseny végén is Ignacio kaszál-e?!  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: