DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

Kubica mindkét trófeát begyűjtötte Monzában

Két versenyt rendeztek a Monza Rally Show hétvégéje során, Robert Kubica pedig kettőből kettőt húzott be, hiszen a Marco Simoncelli nevére keresztelt kupa is az övé lett a viharos Masters’ Show végén.

Mint arról vasárnap beszámoltunk, az eseményen első látogatását megejtő lengyel pilóta nyerte meg a három napon és kilenc gyorsasági szakaszon át tartó ralit a monzai pályán, amely a hétvégi esőzések miatt szinte végig nedves volt. Legfőbb ellenfelének a háromszoros győztes Valentino Rossi bizonyult, akinek végül meg kellett elégednie a második hellyel.

Ők ketten azonban látványosan a mezőny fölé magasodtak, kiváló autókezelésüket pedig tovább nyomatékosította a rali végeztével kezdődő Masters’ Show, a hétvége második megmérettetése, ahol szintén ők ketten játszották a főszerepet.

A Masters’ Show a monzai célegyenesben bóják által kialakított akadálypályán zajlott, amelyen egyszerre két versenyző küzdött egymás ellen. Tizenketten vettek részt a versenyben, köztük volt Kubicán és Rossin kívül Gigi Galli, a ralit harmadik helyen záró Stefano d’Aste, valamint a Monster két amerikai meghívottja, Ken Block és Kurt Busch is.

DS5_249k9_resize



Bár a versenyzők párokba rendeződve teljesítették a pályát, a verseny nem a megszokott kieséses rendszerben zajlott, s inkább csak a látványt szolgálta, hogy egyszerre két autó harcolt egymással és az órával. A 12 autó közül ugyanis az a négy jutott tovább az elődöntőbe, amelyek a legjobb időt jegyezték a menet során. Mindenki kétszer próbálkozhatott, tehát a versenyzők két alkalommal léptek pályára valamelyik riválisuk ellen - így a sorsolás nyomán sor került például egy Kubica-Block párosításra is, ahol a lengyel lehengerlő módon, kilenc másodperccel volt gyorsabb az amerikai sztárnál, 3 perc és 11 másodperc alatt teljesítve a kétkörös szakaszt.

Végül pedig éppen ez az időeredmény bizonyult az alapszakasz legjobb eredményének. Kubica mögött néhány tizeddel elmaradva Rossi lett a második, míg a másik két továbbjutó helyre Piero Longhi és a rali negyedik helyén záró Roberto Brivio jött be. Az esemény két órája során az eső a hétvégén látott minden korábbinál jobban szakadt, így nem kizárt, hogy a változó intenzitás egyeseket valamivel előnyösebben, másokat hátrányosabban érintett, ám a továbbjutó négyest elnézve kétségtelen, hogy a legjobbaknak így is sikerült kiemelkedniük.

DS5_2621_resize1

Az elődöntők során az első továbbjutó a negyedikkel, a második pedig a harmadikkal küzdött. Kubicának könnyű dolga volt Brivióval szemben, akit hat másodperccel győzött le, Rossi azonban sokkal jobban megizzadt Longhi ellen. A MotoGP sztárja csak másfél másodperccel volt végül gyorsabb, eközben pedig megfutotta a verseny leggyorsabb kétkörös idejét 3:11,15-tel.

A döntőre így, hogy kerek legyen a történet, a már a raliban is domináló Kubica és Rossi jutottak be. Itt már kettő helyett három kört kellett megtenni, s a versenyzés két teljesen más világából érkező pilóta a majdnem ötperces küzdelem során végig fej-fej mellett haladt, pattanásig feszült idegállapotot keltve a nézőtéren. Kubica végül 4:44,87-es idővel haladt át a célvonalon, míg Rossi 4:45,52-vel, így kevesebb mint egy másodperces előnnyel a lengyelé lett a rali után a Masters’ Show legszebb díja is, amit Marco Simoncelli trófeának neveztek el a 2011-ben halálos balesetet szenvedő olasz versenyző emlékére.

Kubica és navigátora, Alessandra Benedetti tehát mindent besöpörtek Monzában, ahol a végig esős körülmények mellett a Monza Rally Show egyik legnagyobb párosát, a Valentino Rossival és Carlo Cassinával felálló hazai sztárcsapatot két különféle küzdelemben is felül tudták múlni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: