DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Monza Rally Show: Kubica győzött, Rossi második lett

A hétvégi monzai Monster-őrület az utolsó napjára is tartogatott fordulatot. Noha végig csak ketten, Robert Kubica és Valentino Rossi küzdöttek az elsőségért, izgalmakban nem volt hiány: a lengyel az utolsó szakaszon fordított.

Vasárnap már csak két gyorsasági várt a mezőnyre 41 kilométeres össztávval, ami viszont bőségesen elég volt ahhoz, hogy Rossi ne érezze magát biztonságban azon 7 másodperces előnyének tudatában, amivel a szombati nap végén rendelkezett Kubica előtt. Az időjárás pedig még egy lapátnyi változót hozott az egyenletbe, hiszen a szemelő eső éppen arra volt elég, hogy ne tudjon felszáradni a pálya a délelőtt folyamán, így a körülményeket nagyjából a pénteki vihar és a szombati szárazabb viszonyok közé lehetett belőni.

A nap első, összességében 8. szakaszára Kubicának sikerült átmentenie az előző este visszaszerzett lendületét és noha csak két másodperccel végzett az élen Rossi előtt, ezzel máris fontos darabot csípett le hátrányából.

_P6J4666



Az utolsó, 32,5 kilométeres szelektív során aztán több kört is meg kellett tenniük a versenyzőknek az ovállal kiegészített monzai pályán, így az időkülönbségek is nagyobbra nyúlhattak. Ez Kubica kezére játszott, aki 16 perc 40 másodperc alatt célba érve hétvégi ötödik szakaszgyőzelmét is bezsebelte, s mivel Rossiék a második helyen befutva is 17 másodperces hátrányt gyűjtöttek össze, ez elég volt a lengyel pilóta és olasz navigátorhölgye, Alessandra Benedetti számára ahhoz, hogy visszaálljanak a tabella élére, ezzel a Monster Energy által támogatott Monza Rally Show-n tett első látogatásuk alkalmával győzelemmel távoztak.

A hétvége során Kubica és Rossi egyértelműen kimagasodott a mezőnyből: a WRC pilótája 5, a MotoGP bajnoka pedig 4 szakaszt nyert meg a kilencből, és egy kivétellel minden gyorsaságit ők ketten zártak az első két helyen. Üldözőik így már hamar jelentősebb lemaradásba kerültek hozzájuk képest, bár a szinte folyamatosan mögöttük végző Stefano d’Astének sikerült átvészelnie a ralit alig több mint egyperces hátránnyal, ami harmadik helyet ért számára az összetettben.

A Monster különleges vendégei, Ken Block és Kurt Busch fokozatosan alkalmazkodtak a számukra ismeretlen pályaviszonyokhoz, illetve technikához, és hasonló fejlődési utat is jártak be, végül szinte azonos eredménnyel végezve. A két amerikai fenegyerek közül Block az összetett 29., Busch pedig a 33. helyén zárt.

A napi két etap közötti szünetben a pályára testvére társaságában ellátogató Lewis Hamilton is akcióba lépett, s egy bemutató során megtúráztatta a Mercedes A45 AMG-t a közönség előtt.

Az események viszont ezzel sem értek még véget Monzában, hiszen a mezőny egy Gymkhana-stílusú verseny, a Masters’ Show keretein belül is megmérkőzik még egymással a célegyenesben kialakított különleges akadálypályán.

 

A Monza Rally Show végeredménye:

1.Kubica,R. - Benedetti,A. (FORD FIESTA) 1:26'33.9;

2.Rossi,V. - Cassina,C. (FORD FIESTA) 12.5;

3.D'Aste,S. - D'Aste,L. (CITROEN DS3) 1'08.5;

4.Brivio,R. - Brivio,D. (FORD FIESTA) 1'32.5;

5.Bosca,A. - Aresca,R. (FORD FIESTA) 2'01.4;

6.Cairoli,T. - Romano,M. (CITROEN DS3) 2'02.2;

7.Salucci,A. - Dotta,M. (FORD FIESTA) 2'28.2;

8.Perico,A. - Morello,M. (FORD FIESTA) 2'52.2;

9.Galli,G. - Molinaro,T. (FORD FIESTA) 3'00.8;

10.Spoldi,I. - Urban,P. (FORD FOCUS) 3'07.5;

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: