DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Elbeszélget a ferdítésekről az F1 a Netflixszel

Stefano Domenicali, a sportág vezérigazgatója hangsúlyozta: alapvetően nem gond a dramatizált hangnem a Drive to Survive-ban, de az már nem fér bele, ha elrugaszkodik a valóságtól a történet.

Két hete már a negyedik évad jelent meg a Netflix Formula-1-es dokumentumfilm-sorozatából, a Drive to Survive-ból. Tagadhatatlan, hogy – különösen az Egyesült Államokban – rengeteg új néző kezdte el követni a sportágat a produkciónak köszönhetően, ugyanakkor egyre többször hangzik el az a kritika, hogy a széria elferdíti a valóságot és túldramatizál bizonyos eseményeket.

Ráadásul nem is csak a rajongók vannak ezen a véleményen, hanem egyes pilóták is: Max Verstappen például már nem is hajlandó interjút adni a Netflix stábjának, mert érzése szerint meghamisítják a valóságot és nem létező rivalizálásokat mutatnak be, de már Lando Norris is szóvá tett lódításokat.

f1-kamerak-pilotak-dppi



A jelenséggel szemlátomást az F1 vezetősége is tisztában van: Stefano Domenicali a Bahreini Nagydíj hétvégéjén jelezte is, hogy egyeztetni fognak a Drive to Survive túlkapásai miatt a sorozatot készítő stábbal.

„Nincs kérdés afelől, hogy a Netflix-projektnek sikeres a hatása” – jelentette ki az F1 vezérigazgatója, akit a Motorsport.com idéz. „Annak érdekében, hogy felkeltse egy új közönség érdeklődését, a hangnemet bizonyos szempontból úgy választották meg, hogy dramatizálták a történetet. Ez egy lehetőség, de ezt szerintem meg kell érteni. Bahreinben beszéltünk erről a csapatokkal is egy találkozón.”

„Ha egy pilóta megtagadja a szereplést, mert úgy érzi, nem megfelelően mutatják be, az nem konstruktív, úgyhogy párbeszédre van szükség, hogy megértsük, hogyan tudjuk bevonni egy olyan formátummal, amelyet helyesnek érez. Beszélni fogunk a Netflixszel is, mert fontos, hogy a történet ne távolodjon el a valóságtól, mert akkor már nem fog passzolni. Ez egy olyan téma, amelyet a versenyzőkkel együtt fogunk orvosolni. Biztosra kell mennünk, hogy a projekt nyelvezete továbbra is csábító legyen, de anélkül, hogy eltorzítaná a képet és a sportot, amelyben élünk minden nap.”

A Drive to Survive negyedik évadával az Autósport és Formula Magazin áprilisi számában részletesen fogunk foglalkozni – ahogy azzal is, miként mutatja meg a szintén nemrég megjelent MotoGP Unlimited, hogy hol siklik félre a Netflix sorozata.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: