DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Egyéb

Schumacher: Eggyé vált a bajnok és az ember

Megérkezett a Netflixre a sokak által várt dokumentumfilm a hétszeres F1-es világbajnokról, mi pedig megnéztük és összeszedtük, hogy mi jó és mi nem annyira jó a közel kétórás alkotásban.

Szögezzük le az elején: ha valaki azért ül le megnézni a Schumacher című Netflix-dokumentumfilmet, hogy végre megtudja, milyen állapotban van jelenleg a csaknem nyolc éve súlyos síbalesetet szenvedett német exversenyző, az csalódni fog. Bár az alkotás a család jóváhagyásával készült, egy bizonyos határt ezúttal sem léptek át, és több információt most sem tudtunk meg arról, hogyan is él jelenleg Michael Schumacher.

Csakhogy nem is ez volt a film célja. A Schumacher azt tűzte ki célul, hogy egyszerre mutassa be Michael Schumachert, az embert és Michael Schumachert, a Formula-1 történetének egyik legsikeresebb versenyzőjét. Pályafutása során a hétszeres világbajnok mindig ügyelt arra, hogy a magánéletét elválassza a profi sportolói életétől, a Netflix alkotásában azonban ez a két élet összemosódik.

schumacher-netflix



Kétségkívül ez is a film legfőbb erőssége. Schumacher karrierjét önmagában már rengeteg formában feldolgozták, a rajongók nyilván ismerik a legfőbb mozzanatokat. A Schumacher ugyanakkor arra tesz kísérletet, hogy a szinte példátlanul sikeres pályafutást ne a sporteredmények, hanem az ember szempontjából mutassa be. Éppen ezért a versenypályán történő események közé gyakran illesztenek be soha nem látott családi felvételeket is, amelyekbe eddig nagyon ritkán nyerhettünk betekintést. Ez a két vonal pedig egymást erősítve építi fel azt, hogy milyen ember is volt valójában Michael Schumacher és mik húzódhattak meg egy sportolói döntése mögött.

Az F1-es rajongók számára persze csemegét jelentenek az archív felvételek is, amelyek közül sokat szintén ebben a filmben láthatunk először, többek között a német legelső nagydíjhétvégéjéről. Ha a pályafutása felől közelítjük meg a filmet, akkor a fő vezérfonalat Schumacher ferraris küldetése adja: végigkövethetjük, hogyan is igazolt át kétszeres világbajnokként az akkor mélyponton lévő Scuderiához, és hogyan bukott el többször is éveken át, mígnem a 2000-es suzukai futamon beteljesítette a célját.

Kérdés lehetett, hogyan közelíti meg a film Schumacher karrierjének kétségkívül meglévő botrányos elemeit, nem próbálják-e meg cukormázzal beborítani a vitatott incidenseket. Az 1994-es adelaide-i és az 1997-es jerezi idényzárók szerepelnek az alkotásban, utóbbi kapcsán Ross Brawn szájából el is hangzik, hogy a pilóta „átlépett egy határt”, de a készítők mindvégig igyekeztek többé-kevésbé értékítélet nélkül bemutatni az eseményeket.

schumacher-corinna-dppi-2000-suzuka

A német klasszis ellentáborába tartozók hiányolhatják az egyéb vitatott ügyek, mint például a Benetton szabályossága elleni vádak vagy a Rascasse-botrány említését, de összességében is elmondható, hogy az alkotók csak azokat a pontokat emelték ki a pályafutásából, amelyek hozzájárultak a kétféle életet élő Schumacher útjának bemutatásához: az 1998-as Belga Nagydíjról szóló jelenetből például a rajt utáni tömegbaleset kimaradt, mert úgy ítélték meg, annak nincs jelentősége ilyen szempontból.

A filmben kifejezetten – sőt, időnként talán túlságosan is – sok az interjú: megszólal benne természetesen a feleség, Corinna, a két gyerek, Gina és Mick, a testvér, Ralf, de nyilatkozik Bernie Ecclestone, Jean Todt, Flavio Briatore, David Coulthard, Eddie Irvine és Sebastian Vettel is többek között. És persze maga Michael Schumacher is, aki egy korábban készült interjúban arról beszél például, hogyan élte meg Ayrton Senna halálos imolai balesetét.

Természetesen a Schumacher érinti a 2013 végi síbalesetet is, mindezt azonban igen ízlésesen teszi: a család tagjai mesélik el, hogyan is élik meg a történteket és a jelenlegi helyzetet. Az azt megelőző bő másfél óra után szívszaggató azt hallgatni az idén már az F1-ben szereplő fiától, hogy „mindent feladna azért”, ha apjával átbeszélhetné az autósportos tapasztalatait, Corinna pedig úgy fogalmaz, hogy „másképp, de most is ott van velük” Michael, ami erőt ad neki. „Mindig védett minket, most mi védjük őt” – mondja a film vége felé a feleség.

Schumacher hagyatékát ezzel a Netflix-filmmel is védi és némileg építi is a család. Túlzás lenne azt állítani, hogy akár a karrierjéről sok új információt láthattunk volna az alkotásban, a Schumacher inkább azon a téren alkot maradandót, hogy minden eddiginél komplexebben ábrázolja az F1-ben megközelíthetetlennek tűnt, de mégis gondoskodó családapaként is helytálló embert.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: