DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Három kívánság és álmatlan éjszakák – gyerekek kérdezik az F1-eseket

Újítással rukkolt elő idénre a Formula-1 a nagydíjhétvégék sajtótájékoztatóira. A fiatal rajongók riporterként való debütálása Bahreinben kezdődött, Hamilton három kívánságáról, Ricciardo a verseny utáni forgolódásról mesélt.

A MotoGP nagydíjhétvégéinek sajtótájékoztatón pár éve már bevett szokás, hogy egy-egy nem mindennapi rajongói kérdést is beolvasnak, ami aztán gyakran furcsa vagy vicces válaszokat szül. 2021-től a Formula-1 is bevezette ezt, egy kis csavarral: a mind a 20 pilóta részvételével zajló sajtóesemény során csapatonként egy gyereknéző is bejelentkezik videón, hogy feltegyen egy kérdést a versenyzőknek. A terv szerint a gyerekek mindig az éppen versenyt rendező ország lakosai lesznek, a kezdeményezés célja pedig, hogy minél többeket ösztönözzön az újságírói hivatás választására, abban a reményben, hogy ez néhány év múlva segít sokszínűbbé is tenni a paddock népét.

ExVlUTNXEAMzl4P



A Bahreini Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján debütált az új rendszer, a gyerekektől pedig egyaránt érkeztek kreatív, szórakoztató és megmosolyogtató kérdések. Az AlphaTauri versenyzői nem bírták ki nevetés nélkül, amikor azt a kérdést kapták, hogy az F1-es versenyzőknek is edzettnek kell-e lenniük, Fernando Alonso pedig arra a kérdésre reagált frappánsan, hogy milyen érzés 250 km/órás tempóval versenyezni. „Lassú! De a kanyarokban azért az már elég jó” – utalt az egyenesben ennél jóval magasabb tempót is elérni képes gépekre.

A McLaren versenyzői azonban megdicsérték a következő kérdés feltevőjét: „Milyen érzés elaludni egy verseny után?”

„Ez jó, sohasem kérdezték még ezt meg tőlem!” – lelkendezett Daniel Ricciardo. „A verseny utáni estére még mindig nehéz lenyugodni, ezért gyakran gondom van az elalvással. Olykor csak fekszek az ágyban, bámulom a plafont és újrajátszom a versenyt a fejemben. Ilyenkor eszembe jut, hogy igazából bulizni is elmehetnék, mert aludni ígyse-úgyse fogok. De mindig végiggondolom a versenyen történt jó és rossz dolgokat, és hogy mit csinálhattam volna másképp.”

„Attól függ, hogy jó vagy rossz versenyen vagyok-e túl” – tette hozzá Lando Norris. „A jó versenyek általában bizonyos dolgokhoz vezetnek, de erről nem fogok beszélni, mert mégiscsak egy gyerek tette fel a kérdést!”

Ew8RNR9XIAAapAx

A leginkább gondolkodóba ejtő kérdés azonban a Mercedes versenyzőit találta meg: „Ha kívánhatnátok hármat egy dzsinntől, mik lennének azok?”

„Szerencsés vagyok, mert mindenem megvan, amire valaha is vágytam, ezért inkább mások számára kérnék dolgokat” – mondta nagyvonalúan Lewis Hamilton. „Az egyik például az lenne, hogy mindenki legyen egyenlő, és élvezzen egyenlő jogokat. A második az, hogy senki ne legyen éhes, hiszen a Földön van elegendő étel mindenki számára. A harmadik kívánságommal pedig valahogy megmenteném a bolygót a klimatikus problémáktól – azt kérném a dzsinntől, hogy gyógyítsa meg a Földet.”

De Valtteri Bottas is önzetlen volt – legalábbis amíg el nem érkezett a harmadik kívánságig! „Szeretnék békét és nyugalmat látni a világban, hiszen az utóbbi időben egészen őrült dolgok történtek. Egy kívánságot biztosan arra használnék, hogy a hozzám közel állóknak jó egészséget kérjek. Egy pedig az lenne, hogy… Formula-1-es világbajnok legyek!”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: