DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Brit sajtó: Végre lovagi címet kap Hamilton

Sir Lewis Hamilton lesz hamarosan a Formula-1 hétszeres világbajnokának hivatalos megnevezése: a szigetországi lapok tényként kezelik, Boris Johnson közbenjárására újévkor lovaggá ütik a versenyzőt.

A brit rajongók között gyakori vitatéma volt az elmúlt években Hamilton lovagi címének esedékessége: a versenyző már első világbajnoki sikere után, 2009-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjének legalacsonyabb, tag (MBE) rangját, de azóta sem léptették elő.

A sajtó most arról ír szerte az Egyesült Királyságban, hogy Lewis Hamilton felkerült a 2021-es újévi kitüntetettek listájára, és lovagi címet kap II. Erzsébet királynőtől. A források szerint Boris Johnson személyesen intézkedett, hogy az idén Formula-1 legeredményesebb versenyzőjévé váró Hamilton megkapja a rangot, amely sokak szerint régóta kijárt volna neki. A sport kitüntetettjeiért felelős bizottság ugyanis nem akar aktív sportolókat díjazni, Johnson azonban közbenjárt, hogy Hamilton mentesüljön a szabály alól.



A brit lapok hozzáteszik, mielőtt Hamilton felkerülhetett volna a listára, alapos vizsgálat alá vették adóügyeit, amelyeket a múltban gyakran öveztek kétségek. A vizsgálat mindent rendben talált, így ez az akadály elhárult a kinevezés elől.

„Megfelelő mennyiségű adót fizet. Az iparág vezetői javasolták, elismeréseként a sporthoz való óriási hozzájárulásának” – idéz a kinevezésről először beszámoló The Sun egy bennfentest. Az újság hozzáteszi, bár Hamilton monacói lakos, az Egyesült Királyság adófizetői között az első ötezer között van.

A közelmúltban olyan brit sportolók kapták meg a Sir titulust, mint Mo Farah, Andy Murray és Alastair Cook. A Formula-1-ben csupán három versenyzőt tüntettek ki lovagi címmel: Sir Jack Brabhamet, Sir Jackie Stewartot és Sir Stirling Mosst, hozzájuk csatlakozhat negyedikként Sir Lewis Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: