DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Idegsebész: Schumacher soha nem fog felépülni

Egy svájci neurológus a rendelkezésekre álló információk alapján már soha nem fogjuk olyannak látni a hétszeres F1-es világbajnok németet, mint 2013-as síbalesetét megelőzően.

Michael Schumacher lassan hét éve, 2013 legvégén szenvedett súlyos síbalesetet, azóta pedig szinte alig adnak ki hivatalos információkat az állapotáról: csupán annyit lehet tudni, hogy a legendás exversenyzőt az otthonában ápolják. Pletykák persze időről időre felröppenek, de a hétszeres Formula-1-es világbajnok tényleges állapotát nem sokan ismerik.

schumacher-dppi-fekvo



Erich Riederer svájci idegsebész azonban – aki nem volt tagja a Schumachert kezelő stábnak – úgy véli a rendelkezésre álló információk alapján, hogy a pilóta már sosem lesz a régi. Erről egy új Schumacherről szóló dokumentumfilm kapcsán beszélt a TMC-nek:

„Úgy gondolom, hogy vegetatív állapotban van, ami azt jelenti, hogy éber, de nem reagál. Lélegzik, ver a szíve, talán fel tud ülni és néhány apró lépést megtenni segítséggel, de többet nem. Szerintem ez a maximum számára. Van-e bármi esély arra, hogy olyannak lássuk, mint a balesete előtt? Nem igazán hiszem.”

Riederer azt is állítja, hogy a grenoble-i kórház orvosai túl sokat vártak az első műtéttel az incidens után: „A neurológusok azt mondják, az idő a legfontosabb tényező, ami azt jelenti, hogy azonnal cselekedni kell. Véleményem szerint túl sokat vártak, hogy csökkenjen a nyomás az agyában. Minél több idő telik el, annál jobban károsodhat az agy.”

Míg a szakember nem találkozott sosem Schumacherrel, az FIA elnöke, Jean Todt, aki sikerei idején a Ferrari csapatfőnöke volt, viszont azon kevesek közé tartozik, akik látogatják a németet. A francia nemrég így nyilatkozott az AP hírügynökségnek: „Múlt héten láttam Michaelt, továbbra is küzd. Istenem, tudjuk, milyen borzalmas és szerencsétlen síbalesete volt. De ott van mellette a csodálatos felesége, a gyerekei, az ápolói, mi pedig csak a legjobbakat kívánhatjuk neki és a családjának. Annyit tudok tenni, hogy közel maradok hozzájuk, és amíg tudok tenni bármit is, azt megteszem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: