DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Raikkönen: Gyerekekkel megváltozik az élet

A bulizós F1-es sztárból családapává érő finn beszélt a gyermekeivel töltött időről, Robin és Rianna gokartok iránti szenvedélyéről, valamint arról, félti-e őket a versenypályán.

Kimi Raikkönen Formula-1-es karrierje első felében az elképesztő tehetsége és tempója mellett a bulizós életviteléről volt híres, mostanra azonban kétgyermekes családapa lett belőle: feleségével, Minttuval együtt nevelik fiukat, Robint és lányukat, Riannát. A 2007-es világbajnok a Formula-1 hivatalos honlapjának beszélt arról, hogyan hatott rá ez a változás:

„Az élet automatikusan megváltozik, ha az embernek gyerekei lesznek. Sok szempontból sűrűbb az életem, és ez jó. Kicsit többet kell tervezni. Van egy menetrendem a csapattól, ez nagyban befolyásolja mostanában az életem, de igyekszünk sok dolgot együtt csinálni a családdal, ha erre van lehetőség. Olykor ez nem egyszerű, de ilyen az élet” – mondta Raikkönen, aki annak előnyeiről is beszélt, hogy új csapatának, az Alfa Romeónak svájci központja közel van hozzájuk: „Ez sokat segít. Ha valamit csinálni kell a csapatnak, nem kell elhagyni hozzá az országot. Ott vagyok 40 perc alatt, elvégzem a teendőket, és kora délutánra már haza is érek. Csak egy-két óráról van szó, de az évek során ez elég hosszú idővé gyülemlik fel.”

raikkonen-csalad-gokart-1



Raikkönen az utóbbi időben több gokartos képet vagy videót is megosztott fiáról, erről így mesélt: „Robin a múlt nyáron elég hosszú ideig kérte, hogy kipróbálna egy gokartot. Egyszer elvittük, azóta pedig tízszer voltunk közösen, szóval nem túl sokszor. De nagyon tetszik neki, én pedig úgy vagyok vele, amíg élvezi, csinálja csak” – fogalmazott a Jégember, aki ugyanakkor nem akar edzője lenni saját fiának:

„Nem mondok neki semmit, csak annyit, hogy legyen óvatos, és ne csináljon semmi őrültséget. Nem mondom meg neki, hogyan vezessen, vagy milyen köridőt érjen el. Ez csak arról szól, hogy élvezze. Ha egy kör után azt mondja, hogy már nem akarja tovább csinálni, akkor hazamegyünk. Legutóbb összesen 50 percig körözött, máskor viszont néhány kör után már azt mondja, hogy mást akar csinálni. Ez egy jó hobbi, nem azt figyelem, hogy jó-e vagy rossz-e benne. Hogy jó-e? Nem tudom, még csak most lett ötéves. Ha élvezi, és három-négy év múlva is csinálni akarja, talán másképp fogunk tekinteni erre. Egyelőre viszont csak örülök, hogy van valami, amit élvez csinálni” – mondta a finn, hozzátéve, hogy a motokrossz volt az első, amit kipróbált a fia, és azt is szereti továbbra is.

De vajon félti-e a pálya szélén állva Robint? „Valamilyen furcsa okból kifolyólag bízom benne. A motokrosszban több hónapos gyakorlásba telik, mire megtanulsz fékezni és gázt adni lassú tempónál. Most viszont már teljes gázzal száguld! Egyelőre semmi nem történt. Az a probléma, hogy látom, hogy ha itt vagy ott lemegy a pályáról, az nem jó, ezért lehetek olykor idegesebb, de azt nem mondanám, hogy félek. Ha ezeket nem tudnám, sokkal egyszerűbb lenne! Túl sokat gondolkodom.”

Ha mindez nem lenne elég, Raikkönen lánya is érdeklődik a gokartok iránt: „Rianna hasonlít Robinra. Nyilván a gyerekek kisebb korukban megpróbálják utánozni a bátyjukat vagy a nővérüket. Nagyon makacs, mindig azt mondja, hogy ha idősebb lesz, Robin gokartját akarja vezetni. Egyelőre elektromos quadmotorokkal meg ilyesmikkel megy. Sok olyan dolgot is szeret emellett, amit általában a lányok. Olykor megnehezíti Robin életét!”

A két gyerek és a család ellenére azért a lazaságot sem adta fel teljesen a 40 éves versenyző: „Ha nem tervezünk valahova menni, csak meglátjuk, hogyan alakul a napunk a gyerekekkel. Nem akarom tudni, ha lesz valami dolgom öt nap múlva. Csak előtte nap szóljanak róla!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: